Hlavní obsah

Grönholm touží po titulu v milované rallye

PRAHA

Potvrdit domácí suverenitu hodlá při dnes startující Finské rallye, desátém podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích, Marcus Grönholm s vozem Ford Focus WRC. Na domácích tratích vyhrál pět z posledních šesti ročníků, jen v roce 2003 jeho sérii vítězství přerušil Estonec Märtin.

Článek

"Tohle je moje nejzamilovanější rallye, ale myslím, že tohle každý ví a nemusím to nikomu opakovat," říká Marcus Grönholm, jemuž patří v průběžném pořadí mistrovství světa druhé místo. Ztrácí třiatřicet bodů na suverénního Francouze Loeba s Xsarou WRC a tohle je jedna z posledních šancí, jak rozjetého úřadujícího šampióna přibrzdit.

Kdo vyhraje Finskou rallye?
Hlasujte v anketě Sport.cz pod článkem.

"Pro mě není nic úžasnějšího než vyhrát ve Finsku. Je to skvělý pocit a já ho chci zažít znovu. Po testech v minulém měsíci věřím, že to dokážeme," přesvědčuje Grönholm.

Jeho obrovskou výhodou je, že profil šotolinových rychlostních zkoušek v rodné zemi velmi dobře zná. "Nesmíte udělat chybu. Pořád musíte být stoprocentně koncentrovaný. Rychlosti jsou obrovské a i malá chybička může znamenat vysokou ztrátu. Hlavní je držet čistou stopu, protože jak se dostanete z té ideální, hrozně zpomalíte a trvá dlouho, než naberete ztracenou rychlost," vysvětluje Grönholm.

Na startu tři české posádky

Je jasné, že před desítkami tisíc fanoušků bude chtít získat skalp Loeba, který letos vyhrál šest rallye. "Ve Finsku jsem byl nejlépe druhý. Sním o vítězství na tomhle prestižním podniku, kde je důležitější bojovnost než strategie," říká Sébastien Loeb, jenž se těší i na populární skoky na zvlněných tratích.

Na soutěži, kde se rychlosti běžně pohybují kolem sto padesáti kilometrů v hodině, bude startovat i trojice českých posádek. Mezi elitou Jan Kopecký se Škodou Fabia WRC, v juniorském MS pak s Citroënem C2 S1600 Prokop a se Suzuki Pavel Valoušek. "Startoval jsem tam v roce 2003, ale vůz měl tehdy asfaltový podvozek. Vím, že se tam pořád skáče. Už se těším," říká Kopecký.

Soutěž startuje ve čtvrtek večer diváckou supererzetou a celkem čítá 21 erzet dlouhých 351 kilometrů. Vítěz bude korunován v neděli v 15 hodin.

Pořadí MS (po 9 ze 16 soutěží): 1. Loeb 84 bodů, 2. Grönholm 51, 3. Sordó 41, 4. Stohl 24, 5. Hirvonen 21, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) 20, ...13. Kopecký 6.
Pohár konstruktérů: 1. Kronos Citroën 114, 2. Ford 91, 3. Subaru 63, 4. OMV Peugeot 41, 5. Red Bull Škoda 22, 6. Stobart Ford 20.
Kategorie junior WRC: 1. Sandell (Švéd./Renault) 26, 2. P. Andersson (Švéd./Suzuki) 21, 3. Aava (Est./Suzuki) 20, ...7. Prokop 14, 10. Valoušek 11.

Reklama

Související témata: