Hlavní obsah

Kresta se vrátil na české tratě triumfem v Barum rallye

Návrat Romana Kresty na domácí rallyeové tratě po dvouleté přestávce skončil vítězstvím. Člen továrního týmu Ford, který se po loňských startech v seriálu mistrovství světa letos věnuje testování, splnil ve Zlíně roli favorita a vyhrál Barum rallye.

Foto: www.romankresta.com

Roman Kresta

Článek

Kresta ovládl soutěž českého a evropského šampionátu od pátečního startu až do nedělního cíle a druhého Václava Pecha porazil o minutu a 37 sekund.

Rodák z Trnavy na Zlínsku startoval ve své oblíbené soutěži, kterou vyhrál již v letech 2000 a 2001, poprvé za volantem produkčního vozu. S mitsubishi se ale rychle sžil a dojel si pro třetí prvenství v Barum rallye.

"Jsem nesmírně šťastný, neboť jsem moc chtěl vyhrát. Konkurence byla velká, ale naštěstí po čtvrté rychlostní zkoušce a problémech asi mého největšího soupeře Pecha jsem získal více než minutový náskok, který mi dal klid. Od té doby jsem už neriskoval, ale stále jsem se snažil jet rychle," řekl v cíli spokojený Kresta.

Fanoušci vytvořili skvělou atmosféru

Vedle vozu pochválil i fanoušky, kteří v okolí Zlína vytvořili skvělou atmosféru. "Byli jedním slovem fantastičtí. Na posledním podniku v Německu jich zdaleka nebylo tolik, a to je závod světového šampionátu," uvedl.

Druhého Pecha však porážka od jeho velkého rivala moc mrzet nemusí. Vzhledem k tomu, že Kresta pravidelně nestartuje v českém mistrovství, zvýšil Pech své vedení v průběžném pořadí seriálu a po šesti odjetých závodech se přiblížil obhajobě titulu.

"S výsledkem jsem maximálně spokojený, prakticky je pro nás malým vítězstvím. Před závodem jsem o tomto umístění snil," tvrdil Pech. V úvodu se sice snažil udržet s Krestou krok, ale po defektu ve čtvrté rychlostní zkoušce, jenž měl za následek i poškození olejového filtru, se už prý soustředil pouze na boj o druhé místo. "Roman nám zde ukázal, že ve světě se jezdí mnohem rychleji a vyhrál zcela zaslouženě," řekl Pech.

Nejlepším cizincem byl Bouffer

Na bronzovém stupínku skončil nejlepší zahraniční jezdec Bryan Bouffier z Francie, který vyšel vítězně ze souboje s Miroslavem Jandíkem. Pilot nejrychlejší "šestnáctistovky" na startu předstihl českého soupeře až v předposlední rychlostní zkoušce a v poslední třetí pozici udržel. "Je to skvělé, že jsme dojeli třetí. Doteď jsem totiž neměl žádné zkušenosti s tak velkým závodem," uvedl Bouffier.

Český šampionát bude pokračovat Horáckou rallye Třebíč, která se uskuteční 15. a 16. září.

Neoficiální výsledky:
1. Kresta, Gross (Mitsubishi Lancer EVO IX) 2:31:11,0, 2. V. Pech, Uhel (Mitsubishi Lancer EVO IX) -1:37,7, 3. Bouffier, Panseri (Fr./Peugeot 206 S1600) -3:13,1, 4. Jandík, Chrastecký (Mitsubishi Lancer EVO VII) -3:23,6, 5. Prokop, Tománek (Citroën C2 S1600) -4:25,3, 6. M. Bebenek, G. Bebenek (Pol./Mitsubishi Lancer EVO IX) -4:26,1, 7. Tanev, Sivov (Bul./Subaru Impreza Sti) -4:56,6, 8. García, Barrabes (Šp./Peugeot 206 S1600) -4:58,7.

Reklama

Související témata: