Hlavní obsah

Loeb může už na Kypru slavit další titul v rallye

LIMASSOL

Do konce mistrovství světa v automobilových soutěžích zbývá s víkendovou Kyperskou rallye ještě pět závodů, Sébastien Loeb se ale už v neděli může radovat z obhajoby titulu. Zatím stále ještě dvojnásobnému mistru světa z Francie k tomu stačí získat o sedm bodů víc než Marcus Grönholm, který na druhém místě ztrácí v současnosti 33 bodů. Do dvanáctého dílu MS tentokrát nezasáhne žádný český jezdec.

Foto: Citroën

Posádka továrního týmu Citroën Sébastien Loeb (vpravo) a Daniel Elena

Článek

Loeb vloni na kyperské šotolině vyhrál a na rozbitých tratích porazil nejbližší soupeře o čtyři minuty. Zvítězil i předloni, kdy byl dodatečně diskvalifikován původní šampión Grönholm. Tehdy měla rallye ještě květnový termín.

"V září jsem na Kypru nikdy nejel. Možná tam bude o trochu menší vedro," poznamenal Loeb. Jako lídr šampionátu bude mít za volantem citroënu opět těžší roli v tom, že na tradičně velmi rozbitých tratích bude "čistit" cestu soupeřům. "Na Kypru potřebujete hodně odolné auto," uvedl Loeb.

Pozor na fyzičku, varuje Grönholm

Grönholm věří, že se mu podaří Loebovu korunovaci odložit. I po změně termínu počítá ale s tím, že se bude muset vypořádat především s horkem. Soutěž bude proto náročná po fyzické stránce, zabrat dostanou i vozy.

"Do auta při nízkých rychlostech neproudí dostatek vzduchu a na konci rychlostních zkoušek se kvůli horku téměř nedá dýchat. Pak musíte z auta ven a rychle prohodit pneumatiky pro další měřený úsek. Nemáte tedy šanci dech popadnout a jedete hned do dalšího boje. Fyzička je tu hodně důležitá," řekl finský pilot, který na Kypru vyhrál v roce 2002.

Od pátku do neděle absolvují piloti přes 1100 kilometrů, z toho 322 měřených. Rallye původně tvořilo 23 rychlostních zkoušek, pořadatelé ale dnes zrušili závěrečný devítikilometrový test kvůli nedostatku času pro televizní přenos. V pátek je na programu osm erzet, v sobotu rovněž a v neděli po zbývajících šesti bude znám kolem 16. hodiny vítěz.

Průběžný stav MS po 11 soutěžích
1. Loeb (Fr./Citroën) 102 bodů, 2. Grönholm (Fin./Ford) 69, 3. Sordó (Šp./Citroën) 41, 4. Hirvonen (Fin./Ford) 33, 5. Stohl (Rak./Peugeot) 28, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) 22, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 7.
Pohár konstruktérů
1. Kronos Citroën 132, 2. Ford 121, 3. Subaru 74, 4. OMV Peugeot 50, 5. Stobart Ford 29, 6. Red Bull Škoda 22.

Reklama

Související témata: