Hlavní obsah

S hrdostí tvoří ze zelenáčů světové šampióny. A teď zřejmě kápli v Mladé Boleslavi na dalšího

Carlos Paz

Tvoříme talentované jezdce! I tak by mohlo znít motto českého týmu Škoda Motorsport, který má na závodní soupisce pro mistrovství světa v automobilových soutěžích pětici pilotů. Vedle šestatřicetiletého českého matadora Jana Kopeckého jsou do soutěží nasazováni čtyři jezdci ze severu Evropy, jejichž věkový průměr je 21,5 roku.

Švéd Pontus Tidemand a Fin Kalle Rovanperä se Škodou Fabií R5Video: Škoda Motorsport

 
Článek
Fotogalerie

„Vždy si vybíráme talentované jezdce s předpokladem mimořádné budoucnosti, jejichž výkony mohou být pro značku hodně přínosné. Máme vlastně takový juniorský tým," vysvětluje s úsměvem strategii mladoboleslavského týmu šéf Michal Hrabánek.

Při pátém podniku mistrovství světa kategorie WRC2 pilotují Fabii R5 na argentinských tratích sedmnáctiletý Fin Kalle Rovanperä a sedmadvacetiletý Švéd Pontus Tidemand. S částečnou podporou jede v Jižní Americe jednadvacetiletý Nor Ole Christian Veiby, jenž je rovněž pod smlouvou Škody, a čtvrtým do party je stejně starý Fin Juuso Nordgren.

„Pontus je dalším z důkazů, že umíme pracovat s mladými. Jezdí u nás už nějakou dobu a dosáhl určitých úspěchů," připomíná Hrabánek, že sedmadvacetiletý Švéd byl v minulém roce mistrem světa WRC2 a o dva roky dříve ovládl s Fabií S2000 Asijsko-pacifický šampionát.

„Veibyho jsme měli v hledáčku už minulý rok. Je systematicky veden, rodina do něj investuje, proto jsme jej podepsali. Nordgren má méně zkušeností, ale i tak vydřel dobré výsledky a je mimořádně nadaný. Výjimečnou kapitolou je pak mladý Rovanperä, u něhož jsme si nebyli jistí, kde všude jej budeme moci nasadit. Ale je velkým oživením šampionátu," hodnotí tři zimní akvizice Hrabánek.

V minulosti pro tým získal kupříkladu Finy Lappiho s Hänninenem či Nora Mikkelsena, kteří se následně prosadili v elitní kategorii mistrovství světa. „Všichni manažeři ve špičce vědí, že od nás mají jezdci dobrou školu," vysvětluje velkou úspěšnost Hrabánek. „Jsme hrdí, že nešlo o marné a zbytečné úsilí. Žádný z těch jezdců nezapomíná, že vzešel z našeho prostředí. Vztahy jejich odchodem nekončí. A aniž bych si to připouštěl, sleduji jejich výkony více a dokážu si představit, co za úspěchy i případnými nezdary stojí," vypravuje Hrabánek.

„Když pominu, že úplně nejbližší vztah mám s Honzou Kopeckým, tak hodně blízký mi byl Esapekka Lappi. Je to stupidní příběh. Ale když za nás v roce 2012 při debutu v jednadvaceti hned vyhrál Polskou rallye, někdo nás vyfotil v servisu. Stejně jako před dvěma lety v Austrálii, kde vybojoval titul mistra světa WRC2. Mám ty dvě fotky pod sebou. Symbolizují cestu začínajícího neznámého jezdce završenou titulem," vypravuje Hrabánek.

„Prostředí motorsportu není vždy úplně spravedlivé. Mikkelsen byl v jednom roce na stupních vítězů v konečném hodnocení šampionátu, další sezónu zůstal bez angažmá. Proto jsem velice obezřetný v předpovědích, jestli vychováváme šampióna. Přestup z naší kategorie do WRC je navíc hodně složitý a vyžaduje trpělivost," nechce se Hrabánek pouštět do velkých předpovědí.

Nicméně výkony sedmnáctiletého finského dravce svádějí k hodně odvážným myšlenkám. „Přesvědčil nás o mimořádných schopnostech nejen na trati, ale i při testování, spolupráci s inženýry a navíc při prvních soutěžích v mistrovství světa pochopil, že jde i o mimořádně fyzicky náročnou disciplínu, tudíž přistupuje ke kariéře velice komplexně. Na cestě je mnoho proměnných, ale Kalle může být budoucím mistrem světa," přemítá Hrabánek.

Jezdecká sestava Škody Motorsport 2018
Pontus Tidemand: sedmadvacetiletý Švéd, mistr WRC2 2017, mistr APRC 2015, juniorský mistr světa 2012, mistr švédska 2011, ve Škodě Motorsport od 2015
Kalle Rovanperä: sedmnáctiletý Fin, mistr Lotyšska 2016 a 2017, ve Škodě Motorsport od 2018
Ole Christian Veiby: jednadvacetiletý Nor, juniorský vicemistr světa, ve Škodě Motorsport od 2018
Juuso Nordgren: jednadvacetiletý Fin, juniorský mistr Finska, ve Škodě Motorsport od 2018
Jan Kopecký: šestatřicetiletý Čech, mistr Evropy 2013, mistr APRC 2014, pětinásobný český šampión, ve Škodě Motorsport od 2003

Reklama

Související témata: