Hlavní obsah

Obětoval studium a kvůli snu vyrazil mladý Fin do Česka. Jednou chce být mistrem světa

Carlos Paz

Sedmnáctiletý teenager bojuje v barvách značky Škoda Motorsport v Argentině při pátém díle mistrovství světa automobilových soutěží. Fin Kalle Rovanperä jede s Fabií R5 letos už třetí závod. A doufá, že poprvé v hodnocení kategorie WRC2 pozná chuť z pobytu na stupních vítězů. Přitom podle zákonů by vůbec neměl mít řidičské oprávnění.

Foto: skodamotorsport.com

Fin Kalle Rovanperä se Škodou Fabia R5 na trati Argentinské rallye.

Článek
Fotogalerie

„Dostal jsem výjimku. Táta a můj manažer mi ji dokázali vyřídit a já jsem za to šťastný," vypravuje Kalle Rovanperä v servisním zázemí soutěže u jezera San Roque.

Kvůli věku může startovat jen v zemích, které dovolují jízdu za volantem už od sedmnácti let. Proto jel v Monte Carlu a později v Mexiku, kde byl pátý. Nyní dostal příležitost v Argentině. „Angažmá ve Škodě je pro mě jako sen. Vždyť poslední tři roky vyhrála mistrovství světa mezi značkami. Měl jsem skvělé reference od dalších jezdců. Není lepšího místa pro mladé jezdce. A navíc táta sdílel můj pocit," vysvětluje Fin.

Názor otce není vůbec nezanedbatelný. Harri Rovanperä jezdil třináct let v mistrovství světa, prošel čtyřmi továrními týmy a kariéru končil právě ve voze z mladoboleslavské továrny ještě v éře Fabie WRC. „Z jeho závodění si nic nepamatuji, byl jsem ještě moc malý, ale i tak je pro mě vzorem," vykládá Rovanperä junior.

Kvůli kariéře ukončil už po prvním roce studium střední školy. „Šance od Škody byla naprosto výjimečná. Nebylo možné všechny povinnosti skloubit se školní docházkou. Potřebuji se soustředit jen na svoji kariéru," popisuje sedmnáctiletý mladík ve službách mladoboleslavského týmu.

„Jsem přesvědčený, že Škoda představuje nejlepší krok při mojí snaze dostat se jednou do WRC. Lidé v týmu mají mraky zkušeností, dostanu dostatek příležitostí. Není lepšího místa pro studium oboru jménem rallye," směje se Rovanperä.

Reklama

Související témata: