Hlavní obsah

V Austrálii nahradí Loeba Pons, možná pojede na Zélandu

VELLINGTON

Zraněný Sébastien Loeb vynechá po Turecké i Australskou rallye. Za týden jedničku stáje Citroën Kronos nahradí jeho týmový kolega Xevi Pons. Španělského pilota na Loebovo místo nominovalo vedení Kronosu, které Pons přesvědčil v Turecku čtvrtým místem. V okolí Kemeru o uplynulém víkendu zaskočil za mistra světa slavný Brit Colin McRae, šampion z roku 1995 ale po potížích s elektronikou nedokončil závěrečnou rychlostní zkoušku.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb.

Článek

Pons v Turecku bodoval jen jako jezdec, pro Pohár konstruktérů nominován nebyl a vedení v MS převzal Ford. Šestadvacetiletý pilot byl oficiální dvojkou Kronosu až do Akropolis rallye, poté jej ale na této pozici vystřídal krajan Daniel Sordó.

V další soutěži mistrovství světa, kterou bude v polovině listopadu předposlední díl seriálu na Novém Zélandu, už Loebův start není vyloučen. O termínu návratu mistra světa rozhodnou ale až příští týden lékaři na základě rentgenového vyšetření zlomené paže, teprve pak bude podle listu Le Journal jasné, zda francouzský pilot usedne za volant citroënu na Novém Zélandu, nebo až na závěr MS v britské RAC rallye.

"Udělám vše, abych se mohl na Novém Zélandu vrátit a vyhrál mistrovství světa," uvedl Loeb v prohlášení, které poskytl pořadatelům Rallye Nový Zéland. Předposlední soutěž roku se na štěrkových cestách uskuteční od 16. do 19. listopadu, Loeb ji v minulých letech už čtyřikrát vyhrál.

Francouzský šampion až do zářijového úrazu při jízdě na horském kole směřoval neohroženě za ziskem třetího titulu za sebou. O primát jej může připravit jen Marcus Grönholm, který už v Turecku využil Loebovu absenci v jasné vítězství a snížil náskok lídra na 25 bodů. V Austrálii bude moci tovární pilot Fordu stáhnout manko o dalších deset bodů, pokud by ale skončil hůř než třetí, Loeb už nebude muset jako staronový mistr světa s návratem spěchat. "Vím, že Marcus má stále šanci," upozornil Loeb.

Reklama

Související témata: