Hlavní obsah

Grönholm chce v Austrálii opět snížit Loebův náskok

Fin Marcus Grönholm může v příštích dnech opět zdramatizovat mistrovství světa v automobilových soutěžích. Ve čtvrtek odpoledne evropského času začne v Austrálii dvěma diváckými rychlostními zkouškami čtrnáctý podnik šampionátu, na kterém bude znovu chybět suverén dosavadní sezóny Sébastien Loeb z Francie.

Článek

Úřadující světový šampión a vedoucí muž průběžného pořadí se zranil při zářijovém pádu na horském kole a po Turecku je nucen vynechat další rallye. Za tři týdny na Novém Zélandu by však Loeb už neměl chybět, jeho jméno figuruje v oficiální startovní listině. "Udělám vše pro to, abych se mohl na Novém Zélandu vrátit a vyhrál mistrovství světa," řekl Loeb.

Grönholm jeho minulou absenci využil a díky vítězství snížil Loebův náskok v čele seriálu na 25 bodů. Favoritem je i nyní v Austrálii, kde by jeho hlavním soupeřem měl být Nor Petter Solberg se subaru a stájový kolega Mikko Hirvonen. Barvy Citroënu budou hájit Španělé Daniel Sordó a Xavi Pons.

V Austrálii naposledy

"Australská rallye pro mě hodně znamená a je to jedna z mých oblíbených. Sébastien tu nebude startovat, takže v pátek budu první na trati já. V minulosti jsem tu ale zajížděl dobré časy i z přední pozice. Raději budu myslet na tohle, než abych mluvil o komplikacích," uvedl Grönholm v tiskové zprávě týmu.

Vzhledem k tomu, že se na Australské rallye představí již poosmé v kariéře, vybavuje se mu i podoba tratí. "Zisk první a druhého místa v Turecku všechny v týmu hodně povzbudilo, dostali jsme se do čela šampionátu a uděláme všechno pro to, abychom v Austrálii naši pozici ještě upevnili," naznačil finský pilot, že společně s Hirovenenem myslí i na Pohár konstruktérů.

Australská rallye se v rámci mistrovství světa jede naposledy, v kalendáři pro nadcházející dva roky již nefiguruje. Na posádky při derniéře čeká celkem 26 měřených úseků o délce 348,51 kilometru. Centrum rallye je tradičně v Langley Parku v Perthu. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu čeká na jezdce i speciální rychlostní zkouška na dostihovém závodišti Gloucester Park.

Průběžné pořadí MS (po 13 ze 16 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën) 112 bodů, 2. Grönholm (Fin./Ford) 87, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 47, 4. Sordó (Šp./Citroën) 43, 5. Stohl (Rak./Peugeot) 34, 6. H. Solberg (Nor./Peugeot) 25, ...14. Kopecký (ČR/Škoda) 7.
Pohár konstruktérů:
1. Ford-WR-Team 153, 2. Kronos Total Citroën 145, 3. Subaru-WR-Team 83, 4. OMV Peugeot Norway 67, 5. Stobart Ford 35, 6. Red Bull Škoda 23.

Reklama

Související témata: