Hlavní obsah

Grönholm v Austrálii boural a je jedenáctý

Největší favorit na vítězství v Australské rallye Marcus Grönholm havaroval hned v první páteční rychlostní zkoušce, a i když pokračuje, vypadl s velkou ztrátou z první desítky. S těsným náskokem zatím vede bývalý světový šampión Petter Solberg na subaru.

Článek

Grönholmovo zaváhání nahrává především lídrovi šampionátu Sébastienu Loebovi, jenž sice v Austrálii kvůli zranění nestartuje, přesto by teoreticky už nyní mohl slavit třetí titul za sebou. V hodnocení MS má totiž Francouz náskok 25 bodů a jeho finský rival musí na tratích okolo Perthu skončit alespoň třetí, aby měl v závěrečných dvou dílech seriálu šanci na jeho předstižení.

Fin Grönholm na fordu sice vyhrál ve čtvrtek úvodní dvě divácké supererzety, ale dnešní ostrý start první etapy mu vůbec nevyšel. Po nárazu na kámen na vnitřní straně zatáčky skončil v kotrmelcích mimo trať. Druhý muž průběžného pořadí MS dokázal i s poničeným focusem pokračovat, jeho ztráta na vedoucího Solberga je však více než dvanáct minut.

Těsně druhý je Grönholmův krajan a týmový kolega Mikko Hirvonen, třetí místo patří Španělu Xavieru Ponsovi s citroënem.

Z první etapy ještě zbývají odjet čtyři erzety.

Výsledky - po 7 rychlostních zkouškách:
1. P. Solberg (Nor./Subaru) 45:46,3, 2. Hirvonen (Fin./Ford) -2,7, 3. Pons (Šp./Citroën) -36,2, 4. Stohl (Rak./Peugeot) -53,2, 5. Baldacci (It./Mitsubishi) -3:17,1, 6. Arai (Jap./N. Zél.) -3:26,5.

Reklama

Související témata: