Hlavní obsah

Grönholm v Austrálii ztrácí přes dvanáct minut

PERTH

Největší favorit na vítězství v Australské rallye Marcus Grönholm havaroval hned v první páteční rychlostní zkoušce, a i když pokračuje, nabral více než dvanáctiminutovou ztrátu. Finská jednička stáje Ford musí přitom skončit minimálně na třetím místě, aby si udržela alespoň teoretickou naději na zisk titulu.

Článek

Grönholmovo zaváhání totiž nahrává především lídrovi šampionátu Sébastienu Loebovi, jenž sice v Austrálii kvůli zranění nestartuje, přesto by mohl v nepřítomnosti slavit třetí titul za sebou. V hodnocení MS má Francouz náskok 25 bodů, přičemž po Australské rallye se už konají pouze dvě soutěže.

Fin Grönholm na fordu sice vyhrál ve čtvrtek úvodní dvě divácké supererzety, ale páteční ostrý start první etapy mu vůbec nevyšel. Po nárazu na kámen na vnitřní straně zatáčky skončil v kotrmelcích mimo trať. Druhý muž průběžného pořadí MS dokázal i s poničeným focusem pokračovat, jeho ztráta na potřebnou třetí příčku je však zhruba deset a půl minuty.

Ve vedení Hirvonen

Odpoledne Grönholm naznačil svůj potenciál třemi vyhranými erzetami za sebou a postupně se prokousává vpřed výsledkovou listinou. Ze 47. místa, což bylo v průběhu dne jeho dno, se již dostal na osmnáctou pozici a ve zbývajících dvou etapách se pokusí takřka o zázrak.

Čtrnáctý díl MS vede Grönholmův týmový kolega a krajan Mikko Hirvonen, jenž má náskok 26 sekund před Norem Petterem Solbergem na subaru. Třetí je s půldruhaminutovou ztrátou Španěl Xavier Pons s citroënem.

Vedle Grönholma zažívali těžké chvilky i další jezdci na speciálech WRC. Havárii v rychlosti kolem 180 km/hod. měl druhý z bratrské dvojice Henning Solberg s peugeotem, naděje na dobré umístění vzaly za své také pro dvojku Subaru Chrise Atkinsona. Domácí jezdec vyhrál první tři páteční rychlostní vložky, pak ale ztratil nad svou imprezou kontrolu a z jeho vozu dokonce vyšlehly malé plameny. Jezdci i navigátorovi se však nic nestalo a posádka s velkou ztrátou v rallye pokračuje.

Výsledky - po 1. etapě:
1. Hirvonen (Fin./Ford) 1:13:10,1, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -26,2, 3. Pons (Šp./Citroën) -1:24,4, 4. Stohl (Rak./Peugeot) -1:32,6, 5. Herridge (Austr./Subaru) -5:37,0, 6. Arai (Jap./Subaru) -5:40,3.

Reklama

Související témata: