Hlavní obsah

Norsko - Česko 0:4Čeští hokejisté vybojovali v Norsku jasnou výhru. Kovář vychytal nulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Svačina 0 : 1
33. Kolář 0 : 2
53. Mozík 0 : 3
58. Zaťovič 0 : 4
Záznam online reportáže

Lillehammer
Aktualizováno

Čeští hokejoví reprezentanti nakrojili z porce celkem osmi přípravných utkání před pražským mistrovstvím světa a byl to vítězný začátek, když v norském Lillehammeru porazili domácí výběr 4:0. Brankář Jakub Kovář celkem bez potíží udržel čisté konto, o góly se postarali Svačina, Kolář, Mozik a Zaťovič. V sobotu od 17 hodin dojde na stejném místě k odvetěv rámci Euro Hockey Challenge.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost českých hokejistů.

Článek

Zápas se v dějišti ZOH 1994 hrál v menší z hokejových arén, která sousedí s hlavní Haakonovou, kde Češi před šestnácti lety slavili světový titul. Kristins Hall při olympijském turnaji i během MS sloužila jako tréninková plocha.

Oboustranně opatrný začátek narušila až v sedmé minutě Böressenova šance, Kovář ale včas vytrčil beton. Vzápětí hrálo Norsko poprvé v oslabení, Espeland byl vyloučen na za faul kolenem a když bránící čtveřice domácích pokazila střídání, přišel i trest za mnoho hráčů na ledě.

Čeští reprezentanti tak mohli 72 vteřin být v pěti proti třem, jenže Jankova rána od modré minula branku a Simon zblízka jen trefil padajícího Haugena, který chytá v KHL za Minsk.

Češi soupeře přestříleli

Houževnatí Norové byli nuceni myslet především na obranu, ale v 17. minutě kapitulovali. Romanův útok se udržel delší čas v útočném pásmu a nakonec už střídající Simon našel volného Svačinu, který poslal puk do sítě. Stupňující se českou převahu dokládal i poměr střel v první části, který zněl 15:3 pro hosty.

Šanci na zvýšení náskoku měl hned po přestávce Pohl, jenže neuspěl střelou zblízka ani sérii dorážek. Norové přece jen zlepšili pohyb a začali být víc nebezpeční pro českou branku. Když se Nörstebö objevil sám před Kovářem, sjel mu puk z hole. Vzápětí český gólman zastavil šanci Aska.

V polovině utkání Radil z rychlého protiútoku trefil tyč. Norové pak s vypětím všech sil přečkali oslabení, a když se pak vyloučení Haga vratil na led, vypálil od modré dobře Kolář a cestě puku do sítě pomohl i před brankou skvěle clonící Martin Růžička.

Na konci druhé třetiny dostal národní tým znovu k dispozici dvojitou početní výhodu při vyloučení Bastiansena a Odegaarda. Trvala 112 sekund, jenže Nakládal ve výhodné pozici trefil pouze horní tyčku. Norům utíkal rychle čas, přesto se snažili obrat Kováře o čisté konto. Marně, dostali ještě dva góly.

Mozík v přesilovce pálil od modré a postaral se o zvýšení českého vedení. O 21 vteřin později Roman sám před Haugenem ani nadvakrát neuspěl. Skóre utkání ale uzavřel šikovným otočením před norskou brankou Zaťovič.

Euro Hockey Challenge, přípravný duel v Lillehammeru:
Norsko - Česko 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 17. Svačina (Simon), 33. Kolář, 53. Mozík (Jeřábek, Koukal), 58. Zaťovič (Jan Kovář). Rozhodčí: Solem, Hansen - Aasum, Waldejer (všichni Nor.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 984.
Norsko: Haugen - Holös, Bryhnisveen, Mats Trygg, Nörstebö, Espeland, Ödegaard, Bull - Röymark, Bastiansen, Dahlström - Fröshaug, Ask, Haga - Valkvae Olsen, Roest, Lindahl - Börresen, Stene, Thoresen. Trenér: Roy Johansen.
ČR: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Mozík, Jeřábek, Krejčík, F. Novák, Pláněk, Jank - Martin Růžička, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Koukal, Valský - Pohl, Roman, Svačina - Simon, Filippi, Lev. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Reklama

Související témata: