Hlavní obsah

Cena za lístek byla hodně vysoká, mrzela hrdinu Kováře malá návštěva

Jihlava

Ve třetí sérii nájezdů se rozjížděl s vědomím, že případný neúspěch proti slovenskému gólmanovi Hudáčkovi znamená prohru české hokejové reprezentace. Útočník Jan Kovář ale nelehký úkol zvládl, po pár vteřinách se pak postavil k nájezdu znovu a opět byl bezchybný. Jeho zásluhou tak Růžičkova parta vyhrála i třetí přípravný zápas před domácím mistrovstvím světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jan Kovář během přípravného utkání Česká republika - Slovensko v Jihlavě.

Článek

Pociťoval jste před svým prvním nájezdem nervozitu, nebo převažovalo, že jde jen o přípravný duel?

Lehká nervozita byla, člověk se z toho ale zase nemůže pos*at.

Napoprvé jste měl trošku štěstí, že po vaší kličce propadl puk Hudáčkovi mezi betony, že?

Měl jsem jinou myšlenku, tu jsem ale cestou ztratil, takže jsem musel improvizovat. (směje se). Věděl jsem, že puk je někde za gólmanem a jenom jsem doufal, že ještě proleze za čáru.

Hned jste pak věděl, že pojedete i ve čtvrté sérii?

Právě že ani moc ne. Jel jsem ke střídačce a nevím, asi mi moc nevěřili... Tak jsem se nominoval sám.

Vladimír Růžička o druhém nájezdu Jana Kováře:
Neměl jsem jasno, jestli ho posílat znovu, protože dát dva góly za půl minuty, není snadné. Ale Ondra (asistent Weissmann) mě ukecal, tak jsme to riskli. A vyšlo to!

A udělal jste dobře. Měl jste dopředu promyšlené, že vystřelíte na Hudáčkovu vyrážečku?

Měl, protože jsem chtěl udělat změnu. Tenhle nájezd jsem dřív hodně trénoval na Pavla Francouze a Marka Mazance, kteří taky chytají v opačném gardu (jako Hudáček). Vím, jak je pro ně střela na vyrážečku těžká.

Slováci vás prověřili mnohem víc než před týdnem Norové, že?

Jasně, tam to byl jednostranný hokej. Slováky jsme sice točili, do vyložených šancí jsme se ale nedostávali. Málo jsme se totiž tlačili do brány. A v závěru jsme ještě mohli být rádi, že Slováci netrefili prázdnou bránu (Bartovič mohl dokonat hattrick - pozn. aut.) a zápas neotočili. Dost nás srážela oslabení, kterých bylo hodně.

Navíc jste si nedokázali pomoct v přesilových hrách...

Musíme to v nich víc sypat na bránu. Ale v tuhle chvíli zatím přesilovky nejsou hlavní náplní tréninků, takže sehranost v nich chybí.

Překvapilo vás, že na Horácký zimní stadión dorazilo jen 3742 diváků?

Škoda, že nebylo plno. Doufal jsem, že by mohl přijít plnej barák, když je před mistrovstvím. Jsme teď zvyklí z domácích zápasů na vyprodanou O2 arenu. Nevím, čím to je, že nebylo plno.

Sehrála roli i cena vstupenek, které se prodávaly za 500 korun?

Nechtěl jsem to říkat, ale určitě jo. Cena byla hodně vysoká.

Zápas osobně sledoval váš trenér z Magnitogorsku Mike Keenan. Věděl jste o něm?

Jo, jo. Jenom jsem netušil, jestli přiletí už na první zápas. Jsem rád, že jsem dal oba nájezdy, protože on mě na ně nedává. Tak doufám, že mě na ně příští sezónu už posílat bude.

To jste si ho stačil všimnout během zápasu?

Jeho si nejde nevšimnout, seděl naproti střídačce v tom svém baretu. Se svým typickým ostřížím zrakem, kterým všechno sleduje...

Reklama