Hlavní obsah

Jágr by se měl příští týden připojit k reprezentaci. Otazník nad Pastrňákem! Místo MS na farmu?

Velké Popovice
Aktualizováno

Jaromír Jágr by se měl příští týden připojit k české hokejové reprezentaci připravující se na květnový domácí šampionát. Kouč Vladimír Růžička chce třiačtyřicetiletého útočníka, který v neděli podepsal v NHL nový roční kontrakt s Floridou, nasadit do páteční generálky s Finskem v Brně. Pokud by Jágr stačil přicestovat dřív, mohl by proti týmu Suomi hrát už o dva dny dříve ve Znojmě. Na šampionát naopak s takřka stoprocentní jistotou nepřijde útočník Dallasu Aleš Hemský, jehož trápí poraněná kyčel. Otazník visí nad jiným forvardem Davidem Pastrňákem z Bostonu.

Foto: Robert Mayer, Reuters

Jaromír Jágr (vpravo) v dresu Floridy, zastavit se ho snaží Chris Kelly z Bostonu.

Článek

„S Jardou jsem mluvil v neděli, potřebuje si teď něco vyřídit v New Jersey. Je tam víceméně zabydlený, potřebuje si přeposlat své věci na Floridu. Takže jsme domluvení, že tenhle týden bude v New Jersey trénovat a ten příští dorazí za námi," řekl o Jágrovi Růžička.

Ten už dříve avizoval, že si spolu s útočníkem Floridy po jeho příletu do vlasti sedne a promluví si o jeho startu na MS. „Bude záležet na něm, jak se rozhodne. Ale sezónu si chce prodloužit a je to hráč, který nám může hodně pomoct," uvědomuje si Růžička. „Chtěl bych, aby před mistrovstvím stoprocentně odehrál aspoň jedno utkání proti Finům, aby si vyzkoušel velké kluziště."

Kromě Jágra počítá Růžička i s dalšími hráči z NHL, kteří se k národnímu týmu připojí příští úterý ve Znojmě. Jde o Jakuba Voráčka a Tomáše Hertla. „Kuby jsem se nedovolal, tak jsem řekl jeho agentovi, že ho sháním. Chci, aby přijel co nejdřív a zapojil se k nám." O Hertlovi uvažoval už v souvislosti se zápasy ve Švédsku proti Tre Kronor v tomto týdnu, nakonec ale forvard San Jose dorazí rovněž až v úterý.

Hejdu s Krejčím čekají lékařské prohlídky

„S Tomášem jsem mluvil a je trochu problém, že z Ameriky odlétá ve čtvrtek a nevím, jak by se za námi do Švédska dopravoval. Půjde tedy na led v sobotu a neděli a k mužstvu se připojí příští úterý," hlásí Růžička, který volal i Martinu Eratovi, útočníka Arizony se mu ale dosud nepodařilo zastihnout.

To neplatí o Janu Hejdovi. Ten sice po loňské olympiádě skončil s reprezentací, Růžička jej ale přemluvil, aby své stanovisko přehodnotil. „V sobotu a neděli jsem ho trošku ukecával a teď už souhlasí. V Coloradu jde ještě na výstupní zdravotní prohlídku, a když projde, posílí nás. Prohlídka čeká i Davida Krejčího z Bostonu, i on má zájem na mistrovství přijet," řekl Růžička. Rodáka ze Šternberku ale během sezóny trápily potíže s třísly a pak i kolenem, takže ho lékaři nemusí pustit.

Jeho klubový spoluhráč z Bostonu David Pastrňák sice na MS startovat rovněž chce, Boston ho ale podle Růžičkových slov chce poslat na farmu do Providence (AHL). „Uvidíme, jak dlouho by na farmě pokračoval, třeba s mužstvem vypadne."

Hemský o MS nejspíš přijde

O světový šampionát takřka jistě přijde útočník Dallasu Aleš Hemský. „Mluvili jsme spolu, ale má opravdu velké potíže s kyčlí. Řešil to i s Pavlem Kolářem a ten mi říkal, že musí souhlasit s klubovým doktorem v Americe. A když už mi i Pavel řekne, že to vypadá na operaci... Fakt to nevidím, že by Aleš přijel," posteskl si Růžička. Už tento týden ve Švédsku ale bude mít k dispozici obránce Caroliny Michala Jordána. „Měl by se k nám přidat ve čtvrtek a rovnou s námi odletí speciálem."

Reprezentace dnes ve Velkých Popovicích nedaleko Prahy zahájila další fázi přípravy na MS. K mužstvu, které v pátek a neděli odehraje dva zápasy ve Švédsku s domácí reprezentací, se nově připojili obránci Ondřej Němec s Adamem Poláškem a útočníci Michal Vondrka s Janem Buchtelem. Němec se ale od závěru klubové sezóny v CSKA Moskva potýká se zraněnými třísly a na led zkusí jít až ve středu. V úterý by měl reprezentační kádr rozšířit brankář Alexander Salák.

Jak dnes česká hokejová reprezentace trénovala:
Jakub Kovář, Machovský - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Němec, Kempný, Mozík, Polášek, Pláněk, Jank, Blaťák - Birner, Sobotka, Vondrka - Simon, Novotný, Smoleňák - M. Růžička, Jan Kovář, Zaťovič - Radil, Koukal, Buchtele - Valský, Filippi, T. Zohorna

Reklama