Hlavní obsah

Růžička čelí trestnímu oznámení. Podal ho kontroverzní podnikatel

Praha
Aktualizováno

Aféra kolem podivuhodné finanční transkace dostává alespoň formálně další rozměr. Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička čelí trestnímu oznámení, a to kvůli podezření z korupce. Podal je podnikatel Jiří Jehlička, informaci přinesl server tn.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s otcem hráče

Podle podavatele je možné, že Růžička spáchal trestné činy přijímání úplatku, podvod a poškozování cizích práv v kauze s částkou 500 000 korun, kterou trenérovi dal Miroslav Palaščák za to, aby jeho syn mohl působit ve Slavii. Pro web idnes.cz Jehlička řekl, že nepodal trestní oznámení přímo na osobu trenéra, ale podnět, aby se policie záležitostí začala zabývat.

"Čekáme, že se ozvou další lidé, kteří se pohybují kolem hokeje nebo ve sportu a mají podezření na něco podobného," řekl Jehlička. Podle něj by se mělo vyjasnit, kde je hranice mezi sponzorským darem a korupcí ve sportu.

Jehlička, kontroverzní politický aktivista a podnikatel, který podal trestní oznámení, stojí za vznikem Centrálního registru dlužníků, ve kterém jsou podle některých informací i osoby, které nikomu nic nedluží.

Pohled svazu se nemění, podporu vyjádřili i hráči

Český svaz ledního hokeje oznámení nepřikládá žádný velký význam. Dál stojí za trenérem, který má důvěru pro nadcházející MS. "Na stanovisku ČSLH se nic nemění. Nepovažujeme to za zásadní posun v případu. Trestní oznámení u nás může podat každý občan, pokud to uzná za vhodné. Svaz by mohl zaujmout stanovisko pouze v případě, že by se vyjadřoval k výsledkům, ke kterým by dospěly orgány činné v trestném řízení," sdělil dnes mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Včera uvedl, že spor nesouvisí s reprezentací a že svaz vyvine úsilí, aby případ neovlivnil přípravu na MS.

Jednoznačnou podporu Růžičkovi vyjádřili i reprezentanti, kteří se ve Velkých Popovicích připravují na nadcházející zápasy Euro Hockey Tour ve Švédsku a na světový šampionát.

"Přes negativní kampaň načasovanou na období před mistrovstvím světa se chceme stoprocentně věnovat přípravám na vrcholný turnaj sezóny v domácím prostředí," uvedli hráči ve společném prohlášení. "Všem hokejovým fanouškům vzkazujeme, že se jí nenecháme ovlivnit a pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky jsme připraveni udělat maximum pro úspěch na světovém šampionátu."

Záležitostí se ale určitě bude zaobírat policie, podle všeho protikorupční útvar. Přitom ještě včera nebylo jasné, zda podezřelou finanční transakci už prověřuje. „Náš útvar nesděluje, zda se nějakou věcí zabývá, či naopak nezabývá," řekl včera Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej a odmítl Růžičkovo jednání jakkoli hodnotit z pohledu možné korupce. „Výklad zákonů nám nepřísluší," poznamenal.

Do dnešního poledne policií žádné oznámení nebylo přijato, ale kola vyšetřování celé záležitosti se už podle všeho roztáčejí. "Věnujeme se jí na základě naší zákonné povinnosti. Zjišťujeme, o co tam šlo a zda jednáním zachyceným na videozáznamu mohlo dojít k některému z trestných činů," řekl ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Případ rozpoutalo video z Růžičkova jednání s otcem hráče. Současný reprezentační kouč v pondělí v prohlášení potvrdil, že od muže přijal prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučka dvakrát 250 tisíc korun, nejednalo se však podle něj o úplatek, ale o sponzorský příspěvek. Hovořilo se i o půjčce.

Policie nemůže nečinně přihlížet

Trestní zákoník stanoví, že potrestán bude ten, kdo uplácí nebo si úplatek nechá slíbit v souvislosti s obstaráním věcí obecného zájmu. Podle advokáta Jaroslava Ortmana to platí i na sport, jinak by soutěžení ztratilo smysl a duch fair play. „Policie nemůže celou kauzu nechat bez povšimnutí, měla by vyzvat všechny aktéry k podání vysvětlení a prověřit autentičnost videa."

Bývalý dlouholetý trenér Slavie již dříve rázně odmítl, že by se na úkor klubu obohatil či jednal nezákonně. "Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče," tvrdil Růžička, který se rozhodl kauzu předat právnímu zástupci a řešit ji soudní cestou. Více se k ní nechce vyjadřovat.

Podle skrytě natočeného videa rodič zaplatil v průběhu dvou let dvakrát 250 000 korun a zjevně předpokládal, že díky tomu jeho syn bude v klubu působit. Třiadvacetiletý David Palaščák, který je odchovancem Slavie, působil v juniorce Slavie naposledy na začátku sezóny 2011/12. V uplynulé sezóně hrál v prvoligovém Mostu a druholigové Bílině.

Otec Palaščák nepovažuje předání peněz jako poskytování úplatku. "Já to bral tak, že mi někdo nabízí službu. Prostě pan Růžička přišel s nabídkou a já jsem ji vzal. Akorát jsem netušil, že ji nesplní," řekl Palaščák.

Reklama

Související témata: