Hlavní obsah

Ruutu sestřelil Novotného. Jsou to psychopati, nadával mstitel Smoleňák

Marek BurkertPrávo

Byl to učebnicový strom. Jiří Novotný se za brankou otáčel s pukem, když si ho vyčíhnul Tuomo Ruutu a českého útočníka poslal tvrdě k zemi. Jestli byl zákrok čistý, nebo ne, ale Radek Smoleňák neřešil a spoluhráče se zastal pěstmi.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Rozhodčí se snaží zastavit pěstní souboj mezi Finem Tuomo Ruutuem a českým kapitánem Radkem Smoleňákem.

Článek
Fotogalerie

Ani není divu. Na osmadvacetiletém útočníkovi je hned poznat, že má černou práci na starosti. Vyholená hlava, chybějící přední zuby. „Jiřina hlavně vůbec nic neviděl. Bohužel tam byl Ruutu. Oni jsou celá rodina tím známí, že tyhle věci vyhledávají," zmínil Smoleňák i staršího Jarkka, který na ZOH v Turíně 2006 krvavě zranil Jaromíra Jágra.

„Jarkko byl psychopat. Ve Finsku pořád řval, že mi zlomí ruce, hlavu, a tak. Oni jsou oba blázni, trochu mimo. Asi to mají v rodině, nevím, kde vyrůstali," líčil drsoň české sestavy.

Novotný si ze střetu odnesl krvavý šrám pod okem a nakonec předčasně zamířil do kabin, kam putoval i vyloučený Smoleňák. „Ruutu se rvát nechtěl. Já mu říkal asi desetkrát, ale to je vcelku jedno jestli chtěl nebo ne. Měl by být zvyklý z Ameriky, že když něco takového udělá, tak přijde podobná odveta," zasmál se český mstitel.

Tvrdý styl respektuje

Sám ale předvádí stylově podobný hokej jako Ruutuové. „Já je na druhou stranu respektuju. Tohle je tvrdá práce, a když se na ně podíváte, hokej na tom mají založený a měli perfektní kariéru. Není to jen o tom dávat góly. Tihle kluci dřou. Samozřejmě jsem nasr.nej, že Jirka dostal pecku, ale na druhou stranu je to hokej," poznamenal Smoleňák.

Že by se ale do Ruutua pustil cíleně proto, aby se ukázal trenérovi a zvýšil své nominační šance, to urostlý útočník odmítl. „Já byl nejblíž, udělal jsem to, co by udělal každý v týmu. Tak to vyšlo na mě. Určitě jsem to nedělal proto, že bych si myslel, že když se někoho zastanu, pojedu na mistrovství. Tak jsem to cítil a je jedno, jestli to je na turnaji v Nové Včelnici nebo tady."

Vyšší trest ho ale trochu překvapil. „Vím, že jsem dostal pět, on dostal dvě. Taky mi to přijde zvláštní.... Určitě jsem klukům moc nepomohl, že museli hrát oslabení, ale zaplaťpánbůh to perfektně odbránili. To bych nebyl nadšený, kdyby dostali gól na 2:2," vykládal Smoleňák.

Reklama

Související témata: