Hlavní obsah

Růžička odtajnil širší nominaci pro MS. Figurují v ní Jágr, Ručinský i Pavelec

kez, bum, jsvSport.czPrávo
Aktualizováno

V širší nominaci české hokejové reprezentace pro domácí mistrovství světa v Praze a Ostravě figurují mimo jiné útočníci Jaromír Jágr, Martin Ručinský i brankář Winnipegu Ondřej Pavelec, který v klubu úspěšně prošel výstupní zdravotní prohlídkou. Na šampionátu si naopak nezahrají Michal Birner a Tomáš Zohorna. Kouč národního týmu Vladimír Růžička to oznámil na tiskové konferenci po pátečním zápase s Finskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr nechybí v nominaci na MS.

Článek

Vedle brankářů Alexandra Saláka a Jakuba Kováře se na turnaji představí i sedmadvacetiletý Pavelec. Který z nich bude na šampionátu gólmanskou jedničkou, zatím Růžička tají, jasno už ale má.

"Sdělím to v pondělí. Nejprve to chceme říct brankářům," uvedl Růžička. Smutek prožívají útočníci Birner a Zohorna, kteří z kádru po vydařené generálce s Finskem vypadli.

Plánované posílení z Winnipegu vyšlo jen poloviční. „Ondra Pavelec prošel bez potíží zdravotní prohlídkou, takže přiletí a bude snad už v pondělí na našem prvním tréninku v pražské O2 areně," prozradil Růžička. Útočník Michael Frolík je ale v NHL bez smlouvy, takže tam se řešila pojistka a nedošlo k dohodě. „Frolík bohužel nemá kontrakt, což veškerá jednání komplikovalo. Jako svaz jsme mu sice nabízeli pětiletou pojistku, hráčův agent Walsh mu ale účast nedoporučil s odvoláním na lukrativní smlouvu, kterou by mohl v létě uzavřít," doplnil generální manažer Slavomír Lener.

Ručinský s otazníkem

Otazníky se vznášejí nad účastí olympijského šampióna z Nagana a trojnásobného mistra světa Martina Ručinského. Čerstvý vítěz extraligy s Litvínovem v nominaci nechybí, je však otázka, zda se k mužstvu připojí, finále s Třincem totiž dohrával se zdravotními potížemi. „Říkal mi, že necítí ruku, asi má nějaký problém od krčních obratlů. Na zápasy si to nechával opíchat injekcemi. Volali jsme si, určitá naděje snad je, ale hlavně si to musí říct on, na co se cítí. V neděli a v pondělí se na něj každopádně podívají lékaři. Pokud to jen trochu půjde, stál bych o něj," řekl trenér na adresu čtyřiačtyřicetiletého veterána.

Ze hry o MS je třinecký zadák Rostislav Klesla, jenž teprve po skončení play off prozradil potíže s tříslem. „Na rovinu řekl, že by nebyl schopen stoprocentního výkonu a nechtěl si vzít na triko, že by třeba při druhém zápase turnaje musel skončit. Takové upřímnosti si cením," mínil Růžička, který tak ze stříbrného celku letošní extraligy povolal pouze Jakuba Klepiše.

Svazový kouč zařadil do nominace 28 hráčů (3 brankáře, 9 obránců a 16 útočníků). Na MS se však smí objevit jen 22 hráčů do pole a tři brankáři.

Trenéři, kteří budou dále čekat na výsledky prvního kola play off NHL, dali hráčům na víkend volno. Tým se znovu sejde během pondělního odpoledne v Praze.

Širší nominace českých hokejistů na MS v Praze (1.-17. května):
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL),
Obránci:
Vojtěch Mozík (Plzeň)
Petr Čáslava (Pardubice)
Michal Kempný (Brno)
Jan Kolář (Vladivostok/KHL)
Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL)
Jakub Nakládal (Turku/Fin.)
Jakub Krejčík (Örebro/Švéd.)
Michal Jordán (Carolina/NHL)
Jan Hejda (Colorado/NHL)
Útočníci:
Lukáš Radil (Pardubice)
Michal Vondrka (Sparta)
Dominik Simon (Plzeň)
Jakub Klepiš (Třinec)
Martin Ručinský (Litvínov)
Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Radek Smoleňák (MODO/Švéd.)
Jaromír Jágr (Florida/NHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Martin Erat (Arizona/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)

Reklama

Související témata: