Hlavní obsah

Český hokej se krátce před startem MS dočkal kamenné Síně slávy

Praha

Český hokej se krátce před začátkem mistrovství světa v Praze a Ostravě dočkal kamenné Síně slávy. Je umístěna v prvním patře obchodního domu Harfa v Praze, tedy v bezprostřední blízkosti O2 areny, hlavního centra celého šampionátu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vladimír Martinec během slavnostního otevření Síně slávy českého hokeje, která je umístěna v prvním patře obchodního domu Harfa v Praze.

Článek
Fotogalerie

Síň slávy českého hokeje byla slavnostně otevřena v pondělí odpoledne, pro fanoušky bude přístupná od úterý. Její součástí jsou speciální světelné interaktivní instalace, hokejový trenažér a mnoho skvostů z české hokejové historie i současnosti.

Přestože se o vzniku Síně slávy jedná již řadu let, realizace stávajícího projektu byla velmi rychlá. Zejména díky aktivitě předsedy Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále byla vybudována zhruba za tři měsíce.

"Byla to a je to obrovská radost. Jsem rád, že se to povedlo. Máme tady řadu exponátů a chceme pokračovat v různých tematických celcích. Teď je to věnované zejména mistrovství (světa) a šampionátům. Jsem unavený, ale spokojený," řekl Král novinářům. V budoucnu by se chtěl zaměřit například na klubový nebo vesnický hokej. "Plány máme celkem velké, artefaktů máme hodně," uvedl.

Velká část expozice je interaktivní

V nově vybudovaných prostorech na kraji obchodního domu je vystavena například výzbroj Dominika Haška z olympijských her v Naganu, originální dresy z let 1947 a 1949 nebo kompletní sbírka zlatých medailí, které Česká republika v historii vyhrála. Velká část expozice je interaktivní, návštěvníci si tak mohou sami navolit, jaké televizní záběry či fotografie chtějí vidět.

Síň slávy českého hokeje byla založena při příležitosti oslav sta let českého hokeje v listopadu 2008 a dosud do ní bylo uvedeno 118 osobností. Naposledy v prosinci se pocty dostalo bývalým úspěšným hokejistům Janu Havlovi, Františku Ševčíkovi, Ladislavu Šmídovi staršímu a in memoriam také televiznímu komentátorovi Luďku Brábníkovi.

"Vznik Síně slávy byl naším snem a dnes je to tady. Jsem přesvědčený, že to bylo hezčí, než o čem se před rokem nám snilo. Jsem z toho nadšený," řekl Dominik Hašek, který je předsedou návrhové komise Síně slávy. "Jinak je to především úcta k osobnostem, které se zasloužily o český hokej," podotkl bývalý legendární brankář, který byl letos jako první Čech uveden do hokejové Síně slávy v Torontu.

Hokej se stal prvním českým sportem, který má svoji Síň slávy volně přístupnou pro fanoušky.

Reklama