Hlavní obsah

Nejsem sobec, musím koukat na mužstvo, říká Ručinský a spoléhá na kouzelníka

Jan ŠkvorSport.cz

Bojuje, nechce si připustit, že by kvůli dvěma vyhřezlým krčním obratlům, od kterých mu bolest vystřeluje do celé ruky, měl přijít o domácí šampionát. Čtyřiačtyřicetiletý hokejový útočník Martin Ručinský si ale zároveň moc dobře uvědomuje, že pokud by nebyl stoprocentně fit, nemá smysl zabírat místo v kádru někomu jinému. „Dneska jsem byl u fyzioterapeuta Pavla Koláře, v úterý mě to čeká znovu. Ve středu pak uděláme konečné rozhodnutí,“ řekl trojnásobný mistr světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Ručinský v dresu národního týmu.

Článek

Trenér Vladimír Růžička přiznal, že počítá spíš s tou horší variantou, tedy že se na MS bude muset obejít bez vás. Vy jste optimista?

Nemám na to názor. Jedna věc je jasná - pokud se nebudu cítit stoprocentně a mužstvu bych nepomohl nebo naopak mohl ublížit, nemá cenu, abych tady byl. Je lepší, aby tu byl někdo zdravej a v lepší kondici a stavu. Nemá cenu to lámat přes koleno.

Jak se aktuálně cítíte?

Není to ideální. Finále extraligy jsem víceméně dohrával se sebezapřením a pod injekcemi. Ale Pavel (Kolář) je kouzelník a naděje umírá poslední.

Můžete popsat, co přesně vás trápí?

Mám dva vyhřezlé krční obratle. Nerv je v takovém dutém kanálku, který je nateklý, jak jsem dostal pár ran. Brní mi celá ruka, bolest mi do ní vystřeluje a nemám takovou sílu.

Prý je ve hře i operace...

Je taky jednou z možností. Ale tohle řešení je až to úplně nejzazší.

Cítíte, že s každým volným dnem se váš stav zlepšuje?

Jasně, každý den mému tělu pomáhá. Ale uvidíme, co se mnou Pavel udělá, ve středu už musíme udělat nějaké rozhodnutí.

Byl byste hodně zklamaný, kdybyste musel domácí mistrovství odříct?

Strašně moc jsem se těšil, mistrovství v Praze se nehraje každý rok. Zažil jsem to v roce 2004 a teď ke konci kariéry by bylo krásné si to zopakovat. Ale nejsem sobec, abych tady byl jenom z toho důvodu, že jsem tu chtěl být a že jsem se těšil. Člověk musí koukat na mužstvo a celý národ, protože pro Českou republiku to bude velká věc a měli by tu hrát jen zdraví hráči.

Už jste se v kabině potkal s Jaromírem Jágrem?

Potkal, po docela dlouhé době. Byl hezky opálenej. Vypadá, že je v plné síle a na Floridě mu to svědčí. Myslím, že bude dobrej. To bude velká pomoc na mistrovství.

Lákalo by vás si s ním zahrát?

Záleželo by na Růžovi. Ale už jen ho po těch letech vidět v kabině je úžasný. V reprezentaci jsme spolu odehráli ty hlavní turnaje a nejen já jsem rád, že tu Jarda je.

Reklama