Hlavní obsah

Před 11 lety v hledišti, teď na ledě. Bude to velké, vyhlíží Červenka domácí MS

Praha

Když se před jedenácti lety konalo hokejové mistrovství světa v České republice naposledy, chodil tehdejším hráčům národního týmu osobně fandit do pražské O2 areny. Teď se do ní budou fanoušci chodit koukat i na něj. Na Romana Červenku, který se v pondělí připojil k reprezentaci coby vítěz Gagarinova poháru v Kontinentální lize s Petrohradem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka.

Článek

Titul jste s týmem SKA získal, jak jste byl ale spokojený z osobního pohledu a hlavně s tím, kolik prostoru na ledě jste dostával?

Nebyl, nebudu si nic nalhávat. Petrohrad je specifické mužstvo a organizace. Má hodně kvalitních hráčů, což dokazuje i to, že dvě jeho lajny jsou v nároďáku pro mistrovství světa, což je dost. Člověk holt musí přijmout jinou roli a ukázat se v danou chvíli, aby mužstvu pomohl. Neříkám, že jsem nemohl hrát líp. Určitě mohl.

Mistrovské oslavy jste si ale musel užít, ne?

Člověka potěší, když udělá radost druhým lidem. Musím říct, že Petrohrad má jedny z nejlepších fanoušků, co jsem kdy viděl. Bylo to hezký, zůstal jsem ještě dva tři dny po zisku titulu, ale teď už jsem rád, že jsem po delší době zpátky v Praze.

Zůstanete v Petrohradu i v příští sezóně?

Mám smlouvu, takže zatím k tomu nemám co říct (krčí rameny a tváří se trochu smutně). Teď už se ale koukám jenom dopředu, tedy na mistrovství.

Dokážete si představit, jaká horečka s jeho startem v České republice vypukne?

Ani jsem nad tím ještě neměl čas přemýšlet. Určitě to ale bude velké, protože očekávání fanoušků je obrovské, Češi se na mistrovství připravují celý rok. I já se těším...

Bude domácí výhodou, nebo vás naopak může svazovat?

Pod tlakem jste vždycky, takže to spíš bude plus. Podpora lidí je v určitých chvílích bonusem, protože nás poženou dopředu. Ale je potřeba hrát v klidu, aby nevznikly zbytečné chyby. Pro nás hráče ale bude krásné, když nám bude fandit 16 tisíc lidí v hale.

To platilo i před jedenácti lety, kdy Česká republika hostila MS naposledy. Vzpomenete si, jak jste tehdy zápasy národního týmu prožíval?

Byl jsem v Praze a vím, že celé město žilo jenom hokejem. Byla velká škoda, že kluci tehdy neudělali čtvrtfinále, protože mančaft to byl výborný a měli jsme na titul.

Byl jste se do O2 areny podívat na nějaká utkání?

Šel jsem, ale už si nepamatuju, která to byla. Díval jsem se na hokej z pohledu hráče, takže jsem nebyl oblečený do dresu, ale klukům jsem samozřejmě fandil.

Teď bude vyprodaná O2 arena držet palce vám. Je výhodou, že tuto halu dobře znáte, když jste v ní odehrál spoustu zápasů za Slavii?

Je to příjemný, i když jsem v ní letos nastoupil jen jednou. Ale jsem z Prahy, mám tu celou rodinu a známé, takže člověk si fakt může říct, že hraje doma.

Reklama