Hlavní obsah

Růžička šokoval Voráčka. Já a kapitán? Nikdy bych to nečekal, nevěřil útočník

Praha

Naposledy dělal kapitána v žákovských letech, když mu bylo sedm. Od té doby to štěstí neměl. Hokejový útočník Jakub Voráček se teď však dočká, céčko na dresu bude mít v reprezentaci při domácím mistrovství světa. „Když mi to Růža oznámil, byl jsem šokovaný a překvapený. Nikdy bych to nečekal,“ říkal upřímně pětadvacetiletý hráč Philadelphie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jakub Voráček bude na MS kapitánem českého týmu.

Článek

Co pro vás znamená mít na domácím MS na dresu céčko?

Je to pocta a sen každého hokejisty. Mně se to navíc poštěstilo na domácím mistrovství světa, čehož si moc vážím. Máme hodně lídrů a kluků, kteří byli na několika mistrovstvích světa, takže o to to budu mít jednodušší. Těším se na to, bude to výzva.

Zároveň je s tím ale spojeno víc starostí, že?

Je to spíš příjemná starost, rozhodně z toho nebudu mít hlavu vedle.

Kdy jste se to dozvěděl?

Až na ledě před pondělním tréninkem, dopředu jsem žádné indicie neměl. Růža mi to oznámil, já souhlasil a tím to skončilo.

Jaroslav Špaček o kapitánovi Voráčkovi:
Měl fantastickou sezónu a dokázal, že je jedním z našich nejlepších hráčů. Céčko si plně zaslouží, má výborný přístup, hráči ho respektují, což je důležitý. Ale je úplně jedno, jestli bude dělat kapitána on nebo Dominik Simon. Hlavní je, aby celý tým táhl za jeden provaz.
Voras přijel s tím, že tým potáhne, chce tuhle roli vzít na sebe. Na kapitánovi je i hodně mimohokejových věcí. Člověk to musí unést a myslím, že Kuba s tím nemá žádný problém. Starších hráčů už se i ptal, co to obnáší, a on to zvládne.
Kdyby se mu nedařilo, starší hráči by to měli vycítit, stoupnout si, mužstvo pozvednout a tu tíhu tak z Kuby stáhnout. Nikdo samozřejmě neví, jak se s tím popere, nikdy kapitána nedělal. Ale on to zvládne.

Jaký byl váš první dojem?

Byl jsem šokovaný a překvapený. Nikdy bych to nečekal. Kdyby mi předloni nebo loni někdo řekl, že budu kapitánem, poklepal bych si na hlavu. Budu se snažit být dobrým kapitánem, který stmeluje kolektiv.

Gratulovalo vám už hodně lidí?

Na sociálních sítích i přes esemesky mi chodila blahopřání od kluků z Kladna, ale i z Ameriky od spoluhráčů z Philadelphie.

A co rodiče? Budou dojatí, až vás v pátek před zápasem se Švédy uvidí s céčkem?

Máma řve pořád, to nebude žádné překvápko. To táta to naopak nijak extrémně neprožívá, hlavně chce týmový úspěch. První dva naše zápasy ale neuvidí, protože je ve Finsku na rybách.

Už jste si dal první úkol, který chcete provést?

Plánuju nějaké kapitánské zápisné. Ještě ale přesně nevím, co a jak.

Vezmete si na starost i hudbu v kabině?

Před zápasem budou hrát Kabáti, a když budeme mít volno, zvolíme klasiku – Zagorovou, Karla Zicha a podobné věci. Mně se tahle hudba líbí. Je hezké ji teď slyšet, když celý rok nemáte šanci.

Působil jste vlastně někdy během své kariéry jako kapitán?

Asi v sedmi letech, od té doby ne. Už je to takových let, že si to ani nepamatuju.

Jste známým vtipálkem, chystáte se nyní ze své pozice působit vážnějším dojmem?

Před zápasy se soustředím a jsem vážnější, což je nejdůležitější. Když nemáme zápas, tak je zase lepší být uvolněnější. Nebude na škodu to někdy odlehčit, protože nervy během turnaje budou pracovat. Je to pro mě jenom bonus, že v týmu jsou hráči jako Džegr, kteří mohou v určitých situacích pomoct.

Chystáte se poradit s Radkem Smoleňákem, který dělal reprezentačního kapitána v celé sezóně?

Určitě se o tom pobavíme, nějaké zkušenosti má. Každá rada od kohokoliv bude dobrá. Z jeho strany ale zatím proběhly jen fórky, že mi předává žezlo a podobně.

Kterého z dřívějších kapitánů národního týmu jste si nejvíc vážil?

Ve zlaté generaci byl takový každý kapitán. Třeba David Výborný, Robert Reichel, Pavel Patera... To jsou kapitáni a lídři, od kterých bych se mohl učit.

A ti z NHL?

Určitě Chris Pronger, ze kterého opravdu šla autorita a respekt. V Columbusu to byl Rick Nash. Dobří lídři i výborní hokejisté...

Bude Jakub Voráček dobrým kapitánem na MS?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
Celkem hlasovalo 19416 čtenářů.

Reklama

Související témata: