Hlavní obsah

Ručinský stále s otazníkem. Komplikuje se i teoretický příjezd Židlického

Praha
Aktualizováno

Nad účastí Martina Ručinského na mistrovství světa se stále vznášejí otazníky. Středeční vyšetření nepotvrdilo, ani nevyloučilo účast olympijského vítěze z Nagana na domácím světovém šampionátu. O tom, zda čerstvý extraligový šampión z Litvínova bude na turnaji startovat, či národní tým opustí, se rozhodne až ve čtvrtek. Komplikuje se i situace kolem Marka Židlického. I kdyby Detroit v noci na čtvrtek vypadl, není jisté, zda zkušený bek posílí národní tým. Židlický má podle oficiálních stránek Detroitu otřes mozku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nad startem Martina Ručinského na MS stále visí otazníky.

Článek

Litvínovského forvarda nadále sužují problémy s obratlem a krkem. Čtyřiačtyřicetiletý veterán je v péči fyzioterapeuta Pavla Koláře, na ledě se neobjevil ani dnes. "Odpoledne jde na poslední vyšetření, pak se uvidí. Je to o malinko lepší, uvidíme," řekl Růžička. O Ručinského startu se ale nakonec rozhodne až ve čtvrtek.

Trojnásobný mistr světa má vyhřezlé dva krční obratle, bolest mu vystřeluje do ruky a extraligové finále s Třincem dohrával se sebezapřením a pod injekcemi. Pokud by zdravotní stav umožnil Ručinskému start na šampionátu, byl by dopsán na soupisku zřejmě až během příštího týdne.

Trenéři s napětím očekávají, jak dopadne sedmý zápas série prvního kola play off NHL mezi Tampou Bay a Detroitem, který se hraje v noci na čtvrtek. V případě vyřazení Red Wings by mužstvo rádi posílili o ofenzivního obránce Marka Židlického.

"Židla je priorita. Posílal jsem mu zprávu. Jsme domluvení, že se mi po utkání ozve," uvedl Růžička. Trenér národního týmu v tu dobu ale ještě nevěděl, že Židlický má podle oficiálních stránek Detroitu otřes mozku a do rozhodujícího sedmého zápasu proti Tampě Bay nenastoupí.

Pokud by Detroit zvítězil, Růžička zvažuje, zda by v případě porážky Lightning povolal někoho z dvojice Andrej Šustr, Ondřej Palát. "Rozhodli bychom se. Nevím, jestli budeme do toho týmu chtít ještě zasahovat," sdělil reprezentační kormidelník.

Z Jágra má výborný pocit

Jisté je, že trenéři ve čtvrtek zapíšou na soupisku pouze dvanáct útočníků a sedm obránců. Na MS se smí objevit 22 hráčů do pole a tři brankáři.

Česká hokejová reprezentace absolvovala ve středu předposlední trénink před úvodní páteční bitvou se Švédskem. Hlavní náplní hodinového tréninku byla především hra v obranném pásmu. V O2 areně nechyběl ani Jaromír Jágr, který sice účast na turnaji nepotvrdil, Růžička však o jeho startu nepochybuje.

"Pocit z Jardy v trénincích mám výbornej. Jak jsem říkal, potřebujeme ho dostat do pohody. A to nejen jeho, ale i celý tým. Věřím tomu, že hráči v zápasech nechají na ledě všechno," sdělil Růžička.

Do začátku MS zbývají pouhé dva dny. Národní tým je na úvodní souboj s Tre Kronor pořádně nažhavený stejně jako čeští fanoušci. "Už je vidět, že se to blíží. Tím, že to je v Praze, je tohle MS opravdu výjimečné. Veřejnost je natěšená. Zájem je obrovský. Hokej budou sledovat asi všichni Češi," uzavřel kouč.

Reklama