Hlavní obsah

Vytvoří fandové opět elektrizující atmosféru? Hejda před 11 lety vůbec neslyšel svůj hlas

Praha

Je jedním ze dvou hráčů současného výběru, kteří na ledě zažili hokejový světový šampionát v Česku před jedenácti lety. Při reminiscencích na tento turnaj se šestatřicetiletému obránci Janu Hejdovi bleskově vybaví neskutečná a nezapomenutelná divácká kulisa, která provázela zápasy domácí reprezentace. „Bylo to nejhezčí mistrovství světa, co jsem kdy odehrál,“ přiznal zadák Colorada, který je stejně jako zbytek národního mužstva na start domácího MS už pořádně nažhavený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jan Hejda během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Byl u toho, když v roce 2004 proplulo Česko základní skupinou bez porážky, aby následně zažilo hořký konec po šokujícím čtvrtfinálovém vyřazení se Spojenými státy po samostatných nájezdech. Hvězdami nabité mužstvo zůstalo před branami semifinále. Hejda stejně jako ostatní spoluhráči věří, že se historie opakovat nebude.

„Mistrovství v roce 2004 bylo nejhezčí, co jsem kdy odehrál. Diváci byli úplně fantastičtí. Řadím ho jednoznačně na první místo. Celých šedesát minut jsem neslyšel svůj hlas na střídačce, protože lidi skandovali a křičeli celý zápas. To se nikde jinde ve světě nevidí," zavzpomínal ještě ostřílený bek na jedenáct let starý šampionát.

Atmosféra letošního MS dýchá na účastníky doslova ze všech stran. Reklamy, upoutávky, plakáty na ulicích. Počet dosud prodaných vstupenek naznačuje, že Česká republika bude atakovat rekord návštěvnosti, kterou jí loni vyfoukli Bělorusové. Po lístcích na zápasy české reprezentace se jen zaprášilo. Zájem byl obrovský. Na řadu příznivců se v předprodeji nedostalo. „Ani my hráči jsme neměli tolik lístků, abychom mohli uspokojit každého. Dostali jsme jen určitý počet vstupenek. Bylo jich asi šestnáct. Kdo první zavolal, ten je prostě měl," řekl Hejda.

Napětí všech hokejových příznivců sílí. Dlouhá příprava národního mužstva na vrcholnou akci roku je u konce. Již zítra vstoupí Růžičkovi svěřenci do MS duelem proti Švédům. Celý tým je na úvodní vystoupení na turnaji hodně natěšený, vždyť od posledního přípravného střetnutí s Finskem uplynul téměř týden.

Už aby to vypuklo, přeje si Hejda

„Všichni máme pocit, že už to trvá moc dlouho. Už aby to vypuklo. Tréninky bez zápasů... Je to už takový jiný než v sezóně. Potřebujeme si zahrát zápas," uvedl Hejda.

Veřejnost očekává od domácího výběru medaili. Tým bude pod velkým tlakem, Hejda ale strach nemá. „Všichni hráči, kteří tady hrají, jsou zvyklí na nějaký tlak. Jsou tu zkušení hráči. Věřím, že si s tím poradíme," poznamenal Hejda, který však nervozitu před zápasem pocítí.

„Před každým utkáním ji trochu cítím, ale trvá jen do prvního vhazování. Jak se puk dotkne ledu, tak opadne. Nervozita pomáhá v soustředění, není na škodu," myslí si.

Národní tým našel oproti zbylým celkům ze skupiny A své útočiště během MS v čtyřhvězdičkovém hotelu Selský Dvůr. Památkově chráněná budova z 15. století je od libeňské O2 areny vzdálena asi půl hodiny jízdy autobusem. Reprezentační výběr zde našel dostatečný klid na přípravu.

„Nikdo nemá šanci se tam dostat, včetně rodinných příslušníků. Máme tam veškerý servis od snídaně až po večeři. Mezitím jsou mítinky, porady. Na chvíli si z hotelu můžeme odskočit, ale máme program, který v podstatě nedovoluje přespávat doma a ani to nemá význam. Ráno se odjíždí v 8:30. Hráč si v klidu vstane, nasnídá se a nasedne do autobusu. Nemusí se trápit s dopravou v ucpané Praze," pochvaluje si Hejda, jemuž za pár dní přicestuje ze zámoří rodina. „Přiletí manželka se synem. Chtěl jsem hlavně, aby syn zažil tu neuvěřitelnou atmosféru. Je mu šest let, třeba si odsud odnese vzpomínky napořád," uzavřel Hejda.

Porazí čeští hokejisté ve svém úvodním vystoupení na MS tým Švédska?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
Celkem hlasovalo 64372 čtenářů.

Reklama