Hlavní obsah

Salákův výkon nebyl ideální, řekl Růžička a hráče pohladí. Nastoupí dnes Pavelec?

Praha

Pohřeb střídá svatbu a naopak. Tak trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička hodnotil výkony svých svěřenců na loňském mistrovství světa v Minsku, kde mužstvo během jednoho zápasu měnilo horší a lepší pasáže hry. V pátek při úvodním duelu domácího šampionátu proti Švédům tomu nebylo jinak - Češi po bláznivém utkání plném zvratů podlehli výběru Tří korunek 5:6 po samostatných nájezdech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští trenéři Jaroslav Špaček (vlevo) a Vladimír Růžička během utkání MS proti Švédsku.

Článek

„Nebyl to jednoduchý zápas. Skoro pořád jsme prohrávali, a když jsme se kontaktním gólem dostali do hry, zase jsme rychle inkasovali. Ale tým ukázal svou tvář, jak se dokázal do zápasu vrátit, když otočil dvougólovou ztrátu na Švédy," připomněl Růžička obrat z 2:4 na 5:4, který jeho svěřenci stihli v druhé polovině třetí třetiny za pět minut.

Jenže v 59. minutě fauloval Koukal a Švédové v poslední minutě základní hrací doby v přesilovce při hře bez brankáře srovnali. „Tenhle zbytečný faul nás stál vítězství. V zápase jsme udělali hodně individuálních chyb a Švédové je potrestali, když nás přečíslovali. Utkání to ale nebylo špatné," mínil kouč, podle kterého mohla český tým svazovat atmosféra vyprodané O2 areny.

„Je to možný. Kulisa byla krásná, ale hráči se na druhou stranu hodně tlačili dopředu a Švédové toho využili. Jinak si myslím, že jsme měli víc ze hry. Jenže Švédové všechno trestali a dostat pět gólů je moc," věděl Růžička a připustil, že s obrannou hrou spokojený nebyl.

„Musíme na ni zapracovat. Obránci jsou asi nervózní, musím je pohladit," vyloudil alespoň náznak úsměvu a na dotaz, jestli jej naopak potěšila hra dopředu, jen utrousil. „Radši bych byl, kdybychom vyhráli," řekl Růžička a ocenil výkony nejstaršího hráče mužstva i týmového benjamínka. „Jarda Jágr hrál výborně, předvedl i jednu krásnou akci, která bohužel neskončila gólem. Dominik Simon se předvedl slušně, patřil k lepším hráčům."

Už dnes čeká Čechy druhý zápas na mistrovství, když se jim postaví Lotyšsko. Bude u toho v bráně znovu Alexander Salák, který měl proti Švédům jen 76procentní úspěšnost zákroků? „To si ještě rozmyslím. Jeho výkon nebyl ideální, ale i někteří hráči byli trochu nervózní. Není to jednoduché," chraptil Růžička. „Takový hlas mám pořád, protože na hráče křičím, aby věděli, kdo má jít na led," vysvětluje 51letý trenér.

Reklama

Související témata: