Hlavní obsah

Takový zápas jsem nezažil, přiznal Novotný. Bod se Švédy je pro něj zlatý

Praha

Štvalo jej, že česká hokejová reprezentace po báječném třígólovém obratu nedokázala dovést úvodní zápas domácího šampionátu se Švédy do vítězného konce, po průběhu duelu byl ale útočník Jiří Novotný rád i za jeden bod po prohře 5:6 po nájezdech. Vždyť Češi ještě devět minut před koncem třetí třetiny prohrávali o dva góly. „Nic jsme za tohoto stavu nezabalili a bod je nakonec zlatej,“ přiznává Novotný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jiří Novotný oslavuje neuznaný gól během přípravného utkání se Slováky v Jihlavě.

Článek

Nebyl jste až překvapený, jaký průběh utkání mělo?

Tohle jsem ještě nikdy nezažil. Všechno pramenilo z oboustranných chyb, v zápase bylo neskutečně moc přečíslení a nám by se nemělo stávat, aby na nás soupeř tolikrát jezdil v nájezdech. Musíme to hodně zlepšit. Když vedeme minutu před koncem o gól a zase na nás Švédové po propadnutí letí ve čtyřech na dva, což musíme hasit faulem, to nejde... A pak dostaneme v oslabení gól na 5:5. Je to škoda, ale na druhou stranu jsme o dva góly prohrávali, takže bod je zlatej.

Navzdory porážce tedy převažují spíš pozitiva?

Jasně, je obrovské pozitivum, že jsme za nepříznivého stavu nic nezabalili. Byla by ostuda a trestuhodnost, když je mistrovství doma a celé Česko se na něj těší, se na to vykašlat. Ve druhé třetině jsme po sobě na střídačce koukali a bylo tam ticho. Řekli jsme si, že nic nebalíme, že máme před sebou dvacet minut a nakonec jsme málem vyhráli.

Nevzpomněl jste si během zápasu se Švédy na loňské MS, na kterém jste rovněž sehráli několik bláznivých utkání?

Už si ani nepamatuju šampionát, který by byl bez nervů. Možná na Slovensku v roce 2011... Pořád je to dokola, když dáme gól, hned ho zase dostaneme. Na druhou stranu se ukázala naše síla, když jsme dokázali dát pět gólů silným Švédům, kteří hrají výborně do obrany.

Nesvazovala vás vyprodaná O2 arena?

Stoprocentně hrálo roli, jak nás lidi hnali dopředu, nervozita nás trošku stahovala. Nemůžeme tomu ale podlehnout, naopak je třeba se z toho poučit. Fanoušci nás totiž poženou po celý šampionát a musíme udržet nervy. Útok máme kvalitní, ale nemůžeme dostat pět branek. To nejde.

Vezmete si tedy jako poučení, že se ani před plnou halou nemůžete nechat vybláznit?

Samozřejmě. Jsme rádi, že jsme to zjistili už teď a ne až ve čtvrtfinále. Atmosféra byla nádherná, opravdu úžasná. Lidi za námi budou stát celý šampionát, za což jsme jedině rádi. Fanoušci blázní, ale to my na ledě nemůžeme.

Což musíte ukázat už dnes proti Lotyšům...

Když budeme hrát jako proti Švédům, tak nemám strach. Ale nesmíme je podcenit, většina jejich týmu hraje pospolu v Rize v KHL, navíc jsou doplnění hráči z NHL. Nebude to nic lehkého.

Reklama

Související témata: