Hlavní obsah

Jágr: Je jen dobře, že přesilovky jdou přes Vorase. O svoje šance se nebojím

Praha

Dal vítězný gól do sítě Lotyšska a zase měl klíčovou roli při cestě českého týmu za dalším bodovým ziskem na šampionátu. Jaromír Jágr zaslouženě dostal cenu pro nejlepšího hráče utkání, ale při cestě z ledu nechtěl svůj podíl na výhře 4:2 přeceňovat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr sleduje puk v síti lotyšského brankáře Edgarse Masalskise po střele Jana Kováře (není na snímku).

Článek
Fotogalerie

Co váš malíček naražený v duelu se Švédy, nebolí?

Dohrál jsem v pohodě, takže všechno v klidu.

Máte první výhru v kapse. Je to hlavně úleva?

Bylo to těžký zápas. Od začátku turnaje se tady rodí překvapení, nic tady nebude jednoduché. Lotyši se ukázali jako fyzicky hodně odolný soupeř, hlavně jejich obránci byli hodně silní u mantinelu a navíc to s nimi bylo o to těžší, že se dostali do vedení.

Obrat přišel z přesilovek. Cítíte se v nich silní?

Bylo štěstí, že jsme dostali přesilovky a z nich rozhodli. Nebylo to ale tak, že by nám je rozhodčí dal, zasloužili jsme si je tím, jak jsme bruslili a donutili tak soupeře k faulům. Doufám, že nám úspěšnost přesilovek vydrží, v současném hokeji je těžké dát gól při hře pět na pět, zvlášť na velkém hřišti. Takže pokud už přesilovku máme, musíme pro gól udělat maximum.

Jak vnímáte svou roli v přesilovkové formaci, kdy trochu netradičně cloníte před brankou?

Bez problémů. Jsem úplně v pohodě, podobný styl má Philadelphia a já jsem rád, že se to hraje víceméně takhle přes Vorase, tak by to mělo být. Já ty svoje šance budu mít, o to se nebojím a možná jich bude víc, než kdybych byl u mantinelu.

Všiml jste si na kostce nad ledem, že jste ve věku 43 let nejstarším hráčem, který kdy skóroval na mistrovství světa?

Nevšiml. Na kostku nekoukám a noviny nečtu.

Nemohl jste ale nezaznamenat, že největší ohlas z reprezentantů patří ve vyprodané O2 areně vám. Co to s vámi dělá?

To není o mně, ale o celém českém hokeji.

Co vůbec říkáte na atmosféru, která při českých zápasech panuje?

Dalo se to čekat, že tenhle šampionát u nás bude něco speciálního. Česko žije hokeje, co si budeme namlouvat, všichni to tady chtějí hrát, máme v zemi deset miliónů trenérů.

Nepodílela se taková kulisa i na tom, že jste se při premiéře proti Švédům nechali trochu vybláznit?

Nevím, jestli vybláznit. Spíš tam byla určitá nervozita a nemůžete se divit, i já jsem ji takhle doma pocítil a to hraju víc než pětadvacet let profesionálně. Diváci tady šílí a vidí nás v lepším světle, než opravdu jsme. Za favority jsou tady úplně jiná mužstva, ale nakonec to stejně bude turnaj o jednom zápase a tím bude čtvrtfinále.

Zatím máte čtyři body, jak hodnotíte takový vstup do turnaje?

S Lotyši jsme urvali, co bylo potřeba a se Švédy jsme byli dole, pak nahoře a zase dole, nakonec musíme být rádi za bod. Lidi sice říkali, že Voras udělal na konci blbej faul, ale podle mě to byl ten nejlepší zákrok co mohl udělat. Kdyby tam nezahákoval, dostali jsme gól do prázdný a neměli nic.

Další velkou prověrkou síly českého mužstva ale může být už pondělní zápas s Kanadou.To určitě, přivezla sem All Star výběr. Dlouho jsem neviděl tak silné kanadské mužstvo na mistrovství, těžko mohli vybrat někoho lepšího. V pondělí se ukáže, co v nás je.

Reklama

Související témata: