Hlavní obsah

Se Švédy jsem mu málem zlomil malíček, teď už mi Jágr nepřekážel, smál se Kovář

Praha
Aktualizováno

S pukem na holi si při přesilovce vyjel od mantinelu do levého kruhu, aby následně rychlým švihem zamířil přesně do horního růžku Masalskisovy klece. Jan Kovář právě proti Lotyšsku srovnal na 2:2 a započal tak vítězný obrat české hokejové reprezentace, po kterém se Růžičkův výběr alespoň na chvíli dostal na domácím světovém šampionátu do čela pražské základní skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář se snaží vyzrát na lotyšského gólmana Edgarse Masalskise.

Článek

Nebál jste se, že svou střelu namíříte do Jaromíra Jágra, který si akorát sjížděl před branku? Všiml jste si ho?

Naštěstí jo. Během sezóny v Rusku mi tohle zakončení párkrát vyšlo, takže jsem si na střelu věřil. V pátek proti Švédům jsem takhle Jardu Jágra trefil do malíčku, málem jsem mu ho zlomil, tak už jsem se teď trochu bál, že to tak zase skončí. Jenže teď už mi Jarda nepřekážel, tak to prošlo až do brány (směje se).

Stejně jako v pátek vám skvěle vycházely přesilovky, proti Lotyšsku jste využili hned tři. Cítíte v nich velkou sílu?

V dnešním hokeji jsou přesilové hry alfa a omega. Ve dvou zápasech jsme v nich dali pět gólů, což je skvělý číslo. Ale musíme furt pracovat a vymýšlet nové věci, protože soupeři se na to budou víc připravovat. Bude to těžší a těší.

Jaromír Jágr říkal, že přesilovky hrajete jako Philadelphia. Tedy všechno přes Jakuba Voráčka. Máte ten samý pocit?

Já jsem moc přesilovek Philadelphie neviděl, takže nevím (směje se). Ale Voras je suprový a náš klíčový hráč, takže je jasný, že se to přes něj hraje. Dneska jsme si věřili a díky přesilovým hrám zápas naštěstí otočili.

Dokazuje obrat ve skóre vnitřní sílu týmu?

Určitě! Nikdy není lehké otočit zápas a zvlášť proti papírově slabším soupeřům. Ale v první třetině jsme vůbec neměli nohy, nebruslili jsme a nedokázali jsme si vynutit jedinou přesilovku. Od druhé třetiny jsme to zlepšili a bylo to skvělý.

Byla v první třetině znát absence Jakuba Klepiše, vašeho parťáka z druhé útočné formace, který už ve druhé minutě zápasu po nárazu na mantinel zamířil do šatny a na led se vrátil až po první změně stran?

Jakýkoliv zásah do sestavy je vždycky znát. Na každé střídání totiž chodíte s jiným hráčem a to se na hře projeví.

Užíval jste si atmosféru vyprodané O2 areny?

Myslím, že dneska byla ještě lepší než proti Švédům. Diváci se trošku chytli a byli skvělí. Patří jim neskutečný dík, jak nás podporují a chodí v takovém počtu. Doufám, že to takhle bude pokračovat.

V pondělí vás čeká Kanada, jeden z favoritů turnaje. Jak proti ní uspět?

Musíme zlepšit defenzivu. I Lotyši nás totiž párkrát dostali pod tlak a začali jsme najednou zmatkovat. Musíme se na to zaměřit, protože proti Kanadě to bude úplně jiný frmol.

Reklama

Související témata: