Hlavní obsah

Nepříjemná situace, ale nedělal bych z toho vědu, říkal Pavelec, když nahradil Saláka

Praha

Jen co se objevil mezi tyčemi, začala nabitá O2 arena vyvolávat jeho jméno. Brankář Ondřej Pavelec střídal na začátku druhé třetiny, proti Lotyšům si dlouho nesáhl na puk, do konce zápasu už ale neinkasoval. „Měl jsem štěstí, že jsme hráli přesilovky, tak jsem tam stál, otočili jsme zápas a nakonec jsme to i výborně odbránili,“ tvrdil sedmadvacetiletý brankář.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Ondřej Pavelec zasahuje před Martinsem Cipulisem z Lotyšska.

Článek

Jak vám bylo, když jste mířil do brankoviště?

Vždycky je to nepříjemná situace, když tam gólman musí jít během zápasu. Ale od toho tam jsem. Nerozebíral bych to a nedělal z toho vědu.

Neříkal jste si, že úvod vyšel Lotyšům až moc?

Oni jsou vždycky nepříjemný soupeř a já je nemám rád. Pokaždé hrají, co jim dovolíme. Pokud hrajeme výborně dozadu a oni musí tvořit hru, už tak nebezpeční nejsou. První třetina byla všelijaká, dostali jsme gól z přesilovky, ale pak nám pomohly zase naše přesilovky. Tam je vidět, že musíme hrát disciplinovaně, ubírá to strašně moc sil a jim ve třetí třetině scházely. Potom taky tři minuty před koncem netrefili prázdnou branku, takže jsme měli i štěstí.

Byl to nezvyk jít do zápasu z lavičky?

Není to jednoduchý, ale tak to je. Jsme tři, chytat může jeden a stát se může cokoliv, to už jsem říkal před turnajem. Kdyby měl hráč jít na přesilovku a předtím půl zápasu seděl, tak si taky není jistý. Mně to docela trvalo, než jsem si sáhnul na puk.

Lidé ale okamžitě vyvolávali vaše jméno...

Tam to nakoply spíš góly, diváky to strhlo. Vyvolávali i Jardovo jméno, Vorasovo. Potěší to, ale já se soustředil na zápas. Atmosféra vás někdy strhne a začnete bláznit.

Jak se vám zamlouvaly české přesilovky?

Těžko se to brání. Philadelphia dala snad 80 procent bodů z přesilovek, Voras to tam rozdává, on je ten kmotr, který to tam rozhazuje a má k sobě výborné hráče jako ve Philly. Je to super, že nám to funguje, ale hlavně abychom to nezakřikli.

V reklamní pauze jste si u mantinelu povídali se Salákem, kterého jste střídal. O čem byla řeč?

Jsme tu tři gólmani a společně chceme udělat úspěch. Tam ale šlo spíš o odreagování, já ukazoval na Fantomase v hledišti (směje se).

Připadá vám ta situace podobná jako v Soči, kde jste také nebyl v brance na první zápas?

Tam to bylo úplně jiné! Tady se určil gólman číslo jedna hned na začátku. Pro někoho to bylo možná překvapení, ale kdo tomu rozumí, tak věděl, že tu jsou tři gólmani, kteří můžou chytat. Situace je jiná než v Soči, ale není zvláštní.

Čekáte, že budete v brance v pondělí proti Kanadě?

Teď čekám jen na dopingovou kontrolu... Máme trénink a dost času připravit se.

Je to velká výzva hrát proti zemi, kde působíte?

Už jen nastoupit v Praze je super a Kanada přivezla výborný tým. Vždycky je to výzva hrát proti výbornému mužstvu.

A proti Crosbymu...

On má všechno - střelbu, nahrávku, stabilitu, myšlení. Vyhrál, co se dalo.... Do týmu by ho chtěl každý. V Kanadě je to bůh.

Jak se dá ubránit?

Hlavně si musíme uvědomit, že tam nebude jen Crosby, ale jsou tam tři lajny borců, kteří v NHL hrají první lajnu. Když se budeme soustředit na Crosbyho, tak nám to tam nahází někdo jiný. Každopádně mu nesmíme dát prostor. Musíme být u něj a hodně bruslit.

Reklama

Související témata: