Hlavní obsah

Češi mají na turnaji zatím příjemný primát: nejúspěšnější přesilovky

Praha

Jestli něco českým hokejistům doma na mistrovství světa vyloženě jde, tak jsou to přesilovky. Hráli jich v úvodních dvou zápasech deset, proti Švédům využili dvě, s Lotyši dokonce tři. Padesátiprocentní úspěšnost v početní výhodě nemá žádný jiný tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté (zleva) Jaromír Jágr, Martin Erat, Jan Kovář a Jakub Nakládal oslavují gól proti Švédsku na MS v Praze.

Článek

„Je fajn, že dokážeme takhle z přesilovek udeřit," těší asistenta trenéra Jaroslava Špačka, že funguje speciální formace, kde je Nakládal jako obránce na modré čáře, Erat obstarává vířivý pohyb a rve se o puk u mantinelu a Jágr cloní před brankou, aby se do střeleckých pozic mohli tlačit Voráček i Kovář. „Každý z těch pěti má svou roli, která mu sedí. Rychle se doplňují, puk lítá a těžko se to brání. Pořád ale máme ještě málo střel," podotýká kouč Vladimír Růžička.

„Nakly je klíčový se svojí ranou, a když to pošle z jedničky, otevře útočníkům prostor na dorážky. Džegr se přesně našel v tom, že na sebe navazuje hráče a dokáže být i efektivní na hraně brankoviště," doplňuje Špaček.

Česko nejvíc trápí nekompaktnost v obraně. „Zbytečně tam lítáme, nedržíme tvar. Se Švédskem i s Lotyšskem tam bylo dost situací, které se mi nelíbily," mračí se Růžička.

S napětím očekávaná dnešní večerní bitva se zatím suverénní Kanadou bude obtížnou prověrkou. „O bojovnost se nebojím, kluci dokážou nechat na ledě všechno, ale chci, aby se vybičovali k lepšímu výkonu než dosud," říká Růžička.

Porazí čeští hokejisté v pondělí Kanadu?
Ano
64,3 %
Ne
35,7 %
Celkem hlasovalo 57151 čtenářů.

Reklama

Související témata: