Hlavní obsah

Kanada - Česko 6:3Češi hvězdami nabitou Kanadu nepřibrzdili a po druhé prohře klesli na čtvrté místo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Eberle 1 : 0
20. Erat 1 : 1
20. Hall 2 : 1
36. Zaťovič 2 : 2
38. Couturier 3 : 2
43. Seguin 4 : 2
51. Crosby 5 : 2
58. Sobotka 5 : 3
59. Toffoli 6 : 3
Záznam online reportáže

Jan Škvor, Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

Favorizovanou a hvězdami nabitou Kanadu sice dvě třetiny trápili, dvougólové manko smazali, přesto čeští hokejisté ve svém třetím vystoupení na domácím mistrovství světa výběru Javorového listu podlehli 3:6. Růžičkův tým si tak na turnaji připsal druhou porážku a v tabulce základní skupiny A klesl na čtvrtou příčku. Naopak Kanada je dál stoprocentní. Národní tým má nyní dva dny zápasové volno, ve čtvrtek od 16:15 nastoupí proti Francii, která na svůj první bod dosud čeká.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromíru Jágrovi (vpravo) se snaží vypíchnout puk Kanaďan Sidney Crosby.

Článek
Fotogalerie

Po jednozápasové pauze způsobené zraněním se do české sestavy vrátil Tomáš Hertl, v brance pak zase poprvé od úvodu utkání na turnaji dostal šanci Ondřej Pavelec. Mimo naopak zůstal zraněný Jakub Klepiš a trenéři se rozhodli k drobným korekcím v útočných formacích. Do té elitní se k Voráčkovi se Sobotkou posunul Červenka.

Češi se soupeře, který v úvodních dvou zápasech nastřílel dohromady šestnáct branek, nezalekli a nastoupili velice aktivně. Už ve třetí minutě chyboval za svou brankou gólman Smith a na Jordána zívala zcela odkrytá klec. Tu však minul a z dorážky neuspěl ani Červenka, jehož vychytal vrátivší se Smith. Hned v dalším střídání vypracoval Jágr nadějnou pozici pro Kováře, ani on ale nebyl úspěšný.

Eberle překvapil Pavelce a otevřel skóre

A byla to naopak Kanada, která šla ze své první šance do vedení. Eberle si rychle vybruslil zpoza branky a překvapil Pavelce, který nestačil včas přirazit beton k tyčce. Růžičkův tým tento moment přibrzdil, až v desáté minutě se připomněl Voráček, branku ale minul. Stejně se na druhé straně vedlo Crosbymu, i kvůli Hejdově faulu.

Na začátku poslední minuty první třetiny přišel druhý kanadský úder, když Hall po křížném pasu nedal čas Pavelcovi se přesunout. Jenže Češi dokázali ještě před první sirénou odpovědět, když Erat po 21 vteřinách úspěšně tečoval nahození Kováře.

Vyrovnané skóre netrvalo ani dvě minuty

Po první změně stran se hra uklidnila a na další opravdu nebezpečnou šanci si vyprodaná O2 arena musela počkat do 28. minuty. Sobotka, Voráček i Červenka ale postupně ztroskotali na jistém Smithovi. V polovině utkání si Češi poprvé zahráli celou dvouminutovou přesilovku. Proti Švédům i Lotyšům se jim v této situaci dařilo. Ani nyní ji nesehráli špatně, ale k vyrovnání to nevedlo.

Ve 36. minutě už se ale zadařilo. Při výborném střídání čtvrté pětky se k dorážce dostal Simon, puk ještě stačil přizvednout Zaťovič a bylo to 2:2. Vyrovnané skóre ovšem netrvalo ani dvě minuty. Couturier zachytil v útočné třetině vyhozený kotouč, a přestože byl zezadu tísněný Novotným, zamířil nad Pavelcův beton. Kanaďané najednou zařadili vyšší rychlostní stupeň a blízko čtvrté trefě byl Giroux, sám před brankou ale nechal vyniknout Pavelce. Čechům tak druhá přestávka přišla nesmírně vhod, že se mohli vymanit z tlaku soupeře.

Dvě využité přesilovky Kanady a bylo po nadějích

Ani pauza ale nepomohla. Eratův faul na gólmana Smithe potrestal po půl minutě přesnou střelou z levého kruhu Seguin a výběr Javorového listu tak využil svou vůbec první hru v početní převaze na turnaji. A když pak při trestu Simona připravil Giroux puk před prázdnou bránu Crosbymu, bylo jasné, že Kanaďané už si pohodlný náskok nenechají vzít.

Necelé dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby Sobotka střelou švihem z mezikruží zamířil nad Smithovu lapačku a snížil na 3:5, Češi pak ale riskli hru bez brankáře a v 59. minutě uzavřel Toffoli gólem do prázdné brány na končených 6:3 pro Severoameričany.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
ČR - Kanada 3:6 (1:2, 1:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 20. Erat (Jan Kovář, Jágr), 36. Zaťovič (Simon, Kolář), 58. Sobotka (Voráček) - 5. Eberle (Ekblad, Duchene), 20. Hall (Muzzin, Eberle), 38. Couturier (Toffoli), 43. Seguin (Hall, Barrie), 51. Crosby (Giroux), 59. Toffoli (O'Reilly, MacKinnon). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Bulanov - Lazarev (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 17 383 (vyprodáno).
ČR: Pavelec - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Červenka - Jágr, Jan Kovář, Erat - Hert, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Ennis, Giroux - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.

Reklama

Související témata: