Hlavní obsah

Takhle hrát nejde! Moc přemýšlíme o útočení a zapomínáme na obranu, zlobí se Hejda

Praha

Moc dobře si uvědomuje, že pokud chce česká hokejová reprezentace pomýšlet na domácím šampionátu na úspěch, musí se rapidně zlepšit v obranné činnosti. Obránce Jan Hejda ví, že mužstvo nemůže dostat v utkání šest gólů, jako se mu to přihodilo proti Švédům i Kanaďanům. „Všichni moc přemýšlíme o útočení a trošku zapomínáme na obranu,“ uznává mistr světa z roku 2005 a v šestatřiceti letech nejstarší zadák Růžičkova výběru na MS v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jan Hejda během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Hodně si berete, že hra v defenzivě zatím skřípe?

Osobně o tom musím pořád přemýšlet. Dostáváme hrozně moc gólů a je naše povinnost to zlepšit. Přece nejde hrát tak riskantně, dostávat tolik gólů a spoléhat na to, že jich dáme víc.

Nepomohlo by hru v obranném pásmu zjednodušit, třeba i za cenu zakázaného uvolnění?

Zase ale nemůžeme puky jenom vyhazovat. Někdy je potřeba hru zpomalit a hrát na jistotu. Jde o to danou situaci správně vyhodnotit. Zápas s Kanadou se zlomil jejich gólem na 3:2 a zrovna v tomto momentu jsme měli mít hru víc pod kontrolou.

Nejvíc inkasovaných gólů po 3 zápasech MS:
201514
199411
201410
20089
2002, 20068

V obraně patříte k nejzkušenějším hráčům. Jakým způsobem se snažíte svým spoluhráčům pomoct?

Teď jsem se zrovna bavil s Honzou Kolářem, ptal jsem se ho na jeho názor, co si o tom myslí a co je potřeba zlepšit. Samozřejmě to budeme řešit i s trenéry. V dalších zápasech teď máme snad lehčí soupeře a je potřeba obranu vypilovat, protože v další fázi turnaje na ní bude strašně záležet.

Vladimír Růžička soudí, že vás svazuje i podpora fanoušků, kteří ve vyprodané O2 areně vytváří skvělou atmosféru. Souhlasíte s ním?

Růža má spíš pravdu v tom, že všichni moc přemýšlíme o útočení a trošku zapomínáme na obranu.

Problémem jsou i oslabení. Zatímco přesilovky máte ze všech týmů na turnaji nejlepší, při hře v početní nevýhodě mají horší čísla jen Lotyši. V čem vidíte příčinu?

Samozřejmě sehrála roli i jednoznačná kvalita Švédů a Kanaďanů, spoustu branek v oslabení jsme ale dostali kvůli individuálním chybám. Nemyslím si totiž, že jsme obdrželi tolik takových klasických přesilovkových gólů. Když už se v obranném pásmu rozestavíme, nedáváme soupeřům tolik šancí.

Po duelu se Švédy jste přiznával, že si stále ještě zvykáte na široké evropské kluziště. Už je to lepší?

Hra je sice jiná než v NHL, víc poziční, ale už jsem si zvyknul.

Jste jedním z pamětníků posledního domácího šampionátu před jedenácti lety. Tehdy jste základní skupinou projeli bez zaváhání, o to větším překvapením bylo čtvrtfinálové vyřazení. Může teď být naopak výhodou, že si určitou krizí procházíte už v této fázi turnaje?

Doufám, že to tak bude. Žádný zápas nepodceníme a lehká nervozita před utkáním naopak pomůže v soustředění. K žádnému soupeři nemůžeme přistoupit lehkovážně a to by se mělo promítnout do čtvrtfinále.

Uvítal jste, že byl po čtyřech hektických dnech v úterý zrušen trénink na ledě a odpoledne jste dostali volno?

Zápas s Kanadou byl pro všechny z nás těžký. Kanada hraje fyzický hokej a my jsme se dost bránili, spoustu času jsme strávili u nás ve třetině. Všichni jsme trošku unavení, takže pauzu vítám. V úterý mi do Prahy přiletěla rodina, tak se s ní chvilku uvidím. Bude to příjemné, už se těším na děti.

Reklama

Související témata: