Hlavní obsah

Pořád to není dobré. Chybí nám klid, řekl Růžička po výhře nad Francií

Jan Švanda, Jan ŠkvorSport.cz

S konečným skóre mohou být spokojeni. Čeští hokejisté nasázeli Francouzům pět gólů a do tabulky skupiny A si připsali povinné tři body. Vítězství národního týmu 5:1 se ale nerodilo úplně lehce. Domácí výběr zlomil odpor dobře bránícího protivníka ve čtvrtečním duelu mistrovství světa až ve třetí periodě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Vladimír Růžička uděluje pokyny svým svěřencům.

Článek

Trenéra Vladimíra Růžičku druhá výhra na turnaji pochopitelně potěšila, k výkonu svých svěřenců však měl výhrady. Čeští hokejisté byli v první třetině výrazně aktivnější, soupeře přestříleli 14:3, do kabin ale odcházela obě mužstva za bezbrankového stavu.

"Měli jsme optický tlak, ale v první třetině jsme mimo dvou tří šancí z předbrankového prostoru nic neměli. Máme hodně střel od modré a nemáme nikoho u brány," mrzelo Růžičku, který cítil z mužstva nervozitu. "Je to pořád stejný, přijde 17 tisíc diváků, oni ty fanoušky nevidí jen tady, ale všude. Lidi to strašně prožívají a hráči je nechtějí zklamat. Bojovnost tam je, ale chybí klid," vnímá kouč.

Čekání na první gól ukončil po sedmdesáti sekundách hry ranou od modré Ondřej Němec. Ve 27. minutě navýšil náskok Vladimír Sobotka a vypadalo to, že Češi už bez potíží dokráčejí k výhře. Jenže o necelé dvě minuty se z ojedinělé akce trefil Hecquefeuille a výběr Galského kohouta byl zpět ve hře.

"Před druhou třetinou jsme si řekli, že se musíme tlačit víc k bráně. Pořád chceme hrát hezký hokej, kolem branky a do rohu. Bylo super, že se Ondra Němec trefil gólfákem pod horní tyčku a pak se to uklidnilo. Měli jsme zápas pod kontrolou, i když jsme zase udělali chybu a dostali jsme gól na 1:2. Musíme se zaměřit na obranné pásmo, pořád to není dobrý. Rozebereme si to. V trénincích to funguje dobře, přijde zápas a začínáme mít problémy.

Útočným trojicím něco chybí

Důležitý moment přišel na začátku závěrečné periody, Francouzi si hned zkraje vytvořili velký tlak a nebyli daleko od vyrovnání. Toho se ovšem nedočkali a vzápětí po Jágrově dorážce potřetí inkasovali. Zbylé minuty pak už probíhaly v režii českého týmu.

"Zaplaťpánbů, že jsme konečně vyhráli vyšším rozdílem. Konec utkání byl klidnější. V pátek nás čeká další těžký zápas," připomněl Růžička souboj s Rakouskem.

Trenéři pozměnili před utkáním útoky. Na levé křídlo elitní formace k Jakubu Voráčkovi s Vladimírem Sobotkou se posunul Tomáš Hertl, s Jaromírem Jágrem a Janem Kovářem na centru si ve druhé řadě zahrál benjamínek týmu Dominik Simon. Roman Červenka nastoupil ve třetí lajně s Jiřím Novotným a Martinem Eratem. Místo Simona se ve čtvrté řadě představil spolu s Martinem Zaťovičem a Petrem Koukalem důrazný Radek Smoleňák.

Hledání optimálního složení formací bude i nadále pokračovat. "Moc se mi to dneska nelíbilo. Zatím těm útočným trojicím něco chybí. V pátek asi lajny necháme stejné, během zápasu to kdyžtak přeházíme," řekl Růžička s tím, že i proti Rakousku se mezi tyčemi objeví Ondřej Pavelec.

Bláznili jsme a propadali, říká kouč

Duel s Francouzi opět sledovala zaplněná O2 arena. Diváci vytvořili zase báječnou atmosféru a hnali mužstvo dopředu. Podle kouče se tým nechal parádní kulisou místy až příliš strhnout.

"Myslím, že ve druhé třetiny tam byly momenty, kdy jsme začali bláznit a propadali jsme. Zapomínáme třetí hráče dozadu, ale jakmile centr zůstal vzadu a beci tam perfektně chodili po těch mantinelech, tak s tím Francouzi měli obrovské problémy. Takhle bychom chtěli hrát, aktivnější hokej. Ale aby obránci neodstupovali, protože v zápase s Kanadou měl soupeř velký prostor. Je to samozřejmě jiný soupeř, ale chceme si to vyzkoušet, aby obránci nepouštěli útočníky tolik rozjet," uzavřel Růžička.

Porazí čeští hokejisté v pátek na MS tým Rakouska?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 34650 čtenářů.

Reklama

Související témata: