Hlavní obsah

Růžička: Ještě hodně věcí musíme vylepšit. Ale jsem nadšený, jak mužstvo bojuje

Praha

Poprvé na domácím mistrovství světa udrželi čisté konto, když Rakousko porazili 4:0, trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička ale moc spokojený nebyl. V první třetině totiž jeho svěřencům outsider hodně zatápěl a nebýt skvělých zákroků gólmana Pavelce, mohl jít i do vedení. „Pořád potřebujeme ještě hodně věcí vylepšit. Hlavně obrannou hru,“ uvědomuje si Růžička.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Vladimír Růžička uděluje pokyny svým svěřencům.

Článek

„V první třetině nám chyběl pohyb, soupeř dobře bránil a chodil do rychlých protiútoků. Hodně nás podržel Ondra Pavelec, protože Rakušané se dostali do dvou tutových šancí a on to chytil," chválil brankáře Winnipegu, který do české branky nastoupil místo Saláka v průběhu druhého zápasu turnaje s Lotyšskem za stavu 0:2 a od té doby už v ní vydržel.

„Ondra chytá dobře, proti Rakušanům výborně. Neměl moc zákroků, ale chytil čtyři pět gólů, kdy tam byl soupeř sám před brankou. Vždy už jsem to tam viděl a on to vykopl. Je vidět, že si začíná věřit. Není proč cokoliv měnit," řekl Růžička a ocenil výkon svého týmu od druhé třetiny.

„Od poloviny zápasu jsme si svým forčekingem vytvořili obrovský tlak. Soupeř nemohl v obranném pásmu rozehrát kotouče, a když jsme dali první a druhý gól, začalo mužstvo hrát úplně jinak," všiml si Růžička, podle něhož se po Voráčkově gólu jen sedm vteřin po začátku třetí třetiny zbytek zápas už jen dohrával.

Červenka u Jágra? Docela dobré, ale je to Rakousko

Před zápasem Růžička udělal několik změn v útočných formacích, k Jágrovi s Janem Kovářem se na levé křídlo druhé řady posunul Roman Červenka. „Výkony nechci hodnotit, ideální složení pořád hledáme. Potřebujeme u Jardy někoho, kdo se udrží na puku a trošku tak Jardovi udělá prostor. Dnes to bylo docela dobré, ale je to Rakousko..."

Zatímco v prvních třech zápasech českému týmy skvěle fungovaly přesilové hry, proti Francii a Rakousku z deseti využili jen jedinou. „Nehrajeme je špatně, ale není tam koncovka. Zezačátku jsme to hráli na Kubu Nakládala, který má dobrou střelu. Teď to hrajeme moc zespodu a on to nedostává na volej," mrzí Růžičku.

„Ale jsem nadšený z toho, že má mužstvo obrovskou bojovnost. Za jakéhokoliv stavu. Moc si toho vážím," těší Růžičku a už přemýšlí o dalším soupeři, kterým bude v neděli Německo. „Těžko říct, jak to bude vypadat, ale čekám těžší zápas než proti Francii a Rakousku. Se Švédy hráli Němci výborně, dokázali se vrátit do zápasu, a i když prohráli, tak Švédy tlačili. Musíme do utkání vstoupit mnohem lépe než s Rakušany."

Reklama

Související témata: