Hlavní obsah

Sestava na Němce se nemění, Klepiš je stále mimo. Trenéři čekají těžší prověrku

Jan Škvor, Jan ŠvandaSport.cz
Aktualizováno

Ve stejné sestavě, která v pátek porazila 4:0 Rakousko, nastoupí v neděli česká hokejová reprezentace ke svému šestému zápasu domácího MS proti Německu. Mimo hru tak stále zůstává Jakub Klepiš, jehož zraněné rameno ze zápasu s Lotyšskem se sice lepší, na ostrý zápas to ale ještě není. Trenéři očekávají, že Němci mužstvo prověří mnohem více než Francouzi a Rakušané.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička během tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

„Na Kubu Klepiše asi ještě budeme muset chvilku počkat. Říká, že se jeho stav dost zlepšil, pořád je to ale hodně bolestivé. Dostává injekce, doktoři s ním pracují, ale nechceme riskovat, aby nedostal první ránu a vrátilo se to tam, kde to bylo. S největší pravděpodobností hrát nebude," uvedl po dnešním tréninku v holešovické Tipsport Areně, kterého se Klepiš zúčastnil, asistent trenéra Ondřej Weissmann.

V brance opět nastoupí Ondřej Pavelec, jenž včera pochytal všech dvanáct střel Rakušanů a připsal si čtvrtou nulu v národním týmu. „Není důvod cokoliv měnit, proti Rakušanům odchytal vynikající zápas a nebýt jeho, mohli jsme na začátku prohrávat 0:2 nebo 0:3," prohlásil Weissmann.

Spolu s dalším asistentem Špačkem a hlavním koučem Růžičkou hráčům na videu ukázali chyby, kterých se dopustili v první polovině zápasu, s níž trenérský triumvirát nebyl spokojen. „Moc se nám to nelíbilo, takže jsme si to rozebrali a vyříkali. Bylo toho víc. Propadali jsme v útočném pásmu, tři útočníci se dostávali pod kotouč a docházelo k přečíslení. Špatně jsme četli spoustu situací," ví Weissmann.

Jak by měli Češi nastoupit proti Německu
Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Červenka - Smoleňák, Novotný, Erat - Simon, Koukal, Zaťovič.

I proto přizpůsobili dnešní, zhruba pětačtyřicetiminutový, trénink na hru v defenzivě. „I když to vypadalo jako zakládání útoku, tak jsme se věnovali pokrývání hráčů v obraně a u mantinelu. Obraně se pořád věnujeme a budeme v tom pokračovat," tvrdí Weissmann, který se má před Němci na pozoru.

Ti sice od Kanady obdrželi desetigólový debakl, dokázali ale porazit Francii s Lotyšskem a pořádně potrápili favorizované Švédy, kterým po velké boji podlehli 3:4. „Dívali jsme se na jejich zápasy a hrají agresivní hokej. Hodně bruslí, jsou důrazní do těla a myslíme si, že to určitě bude těžší než s Francií a Rakouskem. Děláme maximum pro to, abychom se na ně dobře připravili," slibuje fanouškům Weissmann.

Česká republika se s Německem na MS dosud utkala dvanáctkrát a připsala si deset výher, jednu remízu a jednu porážku. Ta přišla v roce 2007 v Mytišči, kdy Němci zvítězili 2:0. Naposledy na sebe oba týmy na šampionátu narazily před třemi lety ve Stockholmu a Češi triumfovali jednoznačně 8:1. Dvě branky tehdy vstřelil Petr Koukal, centr současného čtvrtého útoku národního týmu.

Reklama

Související témata: