Hlavní obsah

Čtvrtá lajna září, její centr ale na gól čeká. Schovávám si ho na čtvrtfinále, říká Koukal

Praha

Na čtvrtý český útok se hrne chvála ze všech stran, jeho centr Petr Koukal přitom ještě nezískal ani bod. Společně s Martinem Zaťovičem a Dominikem Simonem však vytvořili formaci, jejíž výkony jsou pro české fanoušky možná nejpříjemnějším překvapením šampionátu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Mela před bránou. Zleva Petr Koukal, Andris Dzerinš z Lotyšska a český gólman Alexander Salák.

Článek

V uplynulé sezóně byl dvaatřicetiletý Koukal součástí produktivní úderky Jokeritu Helsinky v KHL. Švédsko-česko-americká řada ‚LOKOMO' (Linus Omark, KOukal, MOses) nasypala do soupeřových sítí v základní části 64 gólů. V reprezentaci má ale rodák ze Žďáru nad Sázavou úplně jinou roli.

„Já ani nepočítal s první přesilovkovou formací. Vláďa (Růžička) si mě bere, protože ví, že to odjezdím," řekl Koukal. „Když skládal mužstvo, tak jsem věděl, že moje úloha je bránící hráč, který to odmaká. Takový styl já vyznávám, asi to nezačnu hrát vestoje a rozdávat puky..."

Nedělní odpolední zápas s Německem ale vypadá jako dobrá šance na to, aby Koukal prolomil své bodové mlčení. Před třemi lety na mistrovství světa ve Stockholmu se výrazně podepsal pod výsledek 8:1. „No jo, to jsem dal gól... Vlastně dva! To už je tři roky, to to letí. Bylo by to hezký, ale já už to asi odpískal a říkám, že si šetřím gól na čtvrtfinále," prohlásil s úsměvem Koukal.

Zatím žádný duel na šampionátu nebyl pro české mužstvo úplně bezproblémový. „Minule s Rakouskem jsme konečně udrželi nulu, Ondra (Pavelec) to tam zavřel a podržel nás v první třetině. Němcům zase musíme dát o gól víc, jak se říká. A taky je potřeba se každé utkání zlepšovat, abychom byli připraveni na boje o všechno," tvrdil Koukal.

V play off by pak třeba mohl narazit i na svého amerického parťáka z Helsinek Stevea Mosese. „Já ani nevěděl, že je zraněný a má něco s kolenem. Ale snad to ještě zkusí, takže jsem mu napsal, že na něj čekám ve finále," zavěštil Koukal.

Reklama