Hlavní obsah

Čechy trápí před čtvrtfinále defenzíva. Hapruje nám to, propadáme, stýská si Růžička

Praha

Třetí výhra na šampionátu v řadě a jistota čtvrtfinále. Čeští hokejisté si v báječné atmosféře vyprodané O2 areny poradili i s Německem, kouč Vladimír Růžička však stále není spokojen s defenzivní činností mužstva. "Propadáme v útočném pásmu a soupeř nás přečíslí. Musíme na tom zapracovat, ve čtvrtfinále by nás to mohlo mrzet," varuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští trenéři Jaroslav Špaček (vlevo) a Vladimír Růžička udělují hráčům pokyny.

Článek

Vyhráli jste na šampionátu třetí zápas v řadě, první třetina se vám ale příliš nepovedla. V čem vidíte hlavní příčiny?

Děláme v útočném pásmu chyby, propadáme. Máme největší problém v tom, že nám tři útočníci propadnou v útočném pásmu a soupeř nás přečíslí. Hodněkrát se nám to stává, na tohle se opravdu musíme zaměřit, ve čtvrtfinále by nás to mohlo mrzet.

Problém je tedy ve hře útočníků směrem dozadu?

Někdy to máme hodně laděný do útoku. V některých lajnách nám chybí hráči dozadu. Hrajeme moc s tím, že se nám dozadu nemůže nic stát. Přitom kvalita těch mužstev je velice dobrá. Musíme se vyvarovat toho, aby chodili do přečíslení. Chceme, aby chodili do plných, do tří čtyř hráčů. Máme co dělat v dalších dnech.

V úvodní dvacetiminutovce chybovali při rozehrávce také obránci a Němci se dostávali do šancí. Proč k nim podle vás docházelo?

Když je soupeř agresivnější, chodí po nich, rychle forčekuje, tak trefíme třeba hokejku nebo brusle. Puk se puk někde odrazí a dostaneme se do potíží. Chce to zjednodušit. Kluci to vědí, ale musíme na tom zapracovat.

Inkasovaný gól a vedení soupeře však český tým na turnaji nesráží. Nepříznivý stav dokážete otočit, i v úvodním utkání proti silnému Švédsku jste se úžasně vrátili zpět do zápasu. To je pozitivní zjištění, že?

Určitě, síla útoku je dobrá, ale vzadu to stále hapruje. Připadá mi, že každý si chce dát gól, ti soupeři jsou silní, rychlí, kvalitní, čekají na rychlé protiútoky. Dobře brání a jsou obětaví, ale i přesto si myslím, že začátek nebyl z naší strany vůbec špatný. Hráli jsme do těla. První čtyři minuty byly dobré, jenže potom jsme udělali jednu chybu a pak jako když spadne opona. První třetiny máme špatné.

Nasazení Vondrky v průběhu první třetiny byl od vás výborný tah. Hned v prvním střídání vyrovnal na 1:1...

Ten gól, to byla malinko náhoda. Ale samozřejmě pro nás důležitý moment, vrátilo nás to trochu do zápasu.

Třetí třetinu jste odehráli výborně. Těší vás, jak jste ji zvládli?

Byla opravdu dobrá, už jsme soupeře k ničemu nepustili, dobře hráli dozadu. Škoda, že takhle nezačneme hrát od první třetiny. Musíme hrát trpělivěji. Chceme dát brzy gól, ale inkasujeme my, právě z nějakého rychlého protiútoku. Přitom je vidět, že to hrát umíme, když nám to ve třetí třetině šlo dobře.

Ve druhé polovině utkání nastupoval v Jágrově formaci Novotný. Budou hrát spolu i v úterý proti Švýcarsku?

Trochu jsme to zpřeházeli. Uvidíme dál...

Na soupisce je ještě jedno volné místo pro hráče do pole. Jste rozhodnutý, kterým hráčem ho obsadíte?

Zatím ne. Necháme to otevřený, budeme ještě čekat.

V závěrečném utkání skupiny A narazíte na Švýcarsko. Je dobře, že vás těsně před klíčovým čtvrtfinále prověří papírově silnější celek?

Ti papírově slabší soupeři byli také dost silní. Je to jedno. Budeme chtít postavit co nejsilnější sestavu a v zápase zvítězit.

Výhrou nad Německem jste si definitivně zajistili účast ve čtvrtečním čtvrtfinále. Sledujete mužstva v druhé skupině?

V Ostravě máme na každý tým připravené lidi. V úterý budeme vědět, na koho narazíme. Ten člověk, který má příslušný tým na starosti, pak přicestuje do Prahy a rozebereme si to. Vypadá to zřejmě na někoho z trojice Rusko, Finsko, USA.

Reklama

Související témata: