Hlavní obsah

Džegr nic nevypustí, jde do všeho. Takhle bychom měli hrát všichni, říká Novotný

Praha

Zápas s Německem začínal v centru třetí útočné formace s křídly Smoleňákem a Eratem. Ještě v průběhu první třetiny se Jiří Novotný dočkal ve své řadě Tomáše Hertla a od třetího dějství si musel zvykat na úplně jiné spoluhráče - kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička jej totiž poslal místo Jana Kováře do druhé lajny k Jaromíru Jágrovi s Romanem Červenkou. „Jarin potřeboval trošku pomoct,“ rozesmál se Novotný po výhře 4:2, která Čechům s předstihem zajistila postup do čtvrtfinále.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Obránce Německa Patrick Köppchen (vlevo) a český útočník Jiří Novotný.

Článek

Překvapilo vás, že jste na posledních dvacet minut putoval k Jágrovi?

To je klasický Růža, který ani jeden zápas nevydržel nepřehazovat sestavu. Možná chtěl druhé i naší třetí lajně dát impuls. Ale Kovy (Jan Kovář) hrál předchozí zápasy super a v těch příštích se třeba do druhé řady zase vrátí.

Zdůvodnil vám trenér Růžička, proč vás posílá do druhé formace?

Jen mi řekl, že budu hrát s Jardou. Nedělal bych z toho žádnou vědu, u Růži nikdy nevíme, jak to bude. S Jardou a Červusem už jsem končil loňské mistrovství světa v Minsku a docela to klapalo.

Nevadí vám, že se kolem vás spoluhráči točí a nemáte tak čas si na některé zvyknout?

Je to v pohodě, hraju s Jardou. (zase se rozesměje) Jak je vidno, Růža má při zásazích do sestavy šťastnou ruku. Michal Vondrka dal gól při svém prvním střídání. Na tohle má prostě Růža čuch, což je jedině dobře.

Ještě k Jágrovi. Ve svých třiačtyřiceti letech je se čtyřmi góly nejlepším českým střelcem na turnaji, navíc se neváhá postavit za své spoluhráče a zapojuje se i do šarvátek, jako třeba v polovině duelu s Německem. Hodně tím mužstvu pomáhá?

Určitě, Džegr do všeho jde. Je vidět, že chce vyhrát, každé střídání hraje naplno. Nic nevypustí, chodí do brány a zase dal důležitý gól. Takhle bychom měli hrát všichni.

S Německem vám opět nevyšel začátek utkání. Čím si vysvětlujete, že se podobný scénář opakuje už několik zápasů?

Nehráli jsme dobře, Němci se líp pohybovali a měli víc ze hry i šancí. Kdyby nebyl v brance Ondra Pavelec, asi bychom prohrávali větším rozdílem. Fakt už je zarážející, že po sobě koukáme, nemluvíme a nepomáháme si. Pak jsme si řekli, že takhle hrát nemůžeme. Jenže zapneme až v momentě, když prohráváme a najednou jsme lepším týmem.

Co tedy udělat proto, abyste v úterý proti Švýcarům začali naplno už od první minuty?

Trenéři nás na to pořád upozorňují a asi si to budeme muset vyříkat v šatně. Kabina musí víc žít a je třeba do toho chodit od začátku na plné kule. Kádr máme výborný, a když zapneme, můžeme porazit každého. Pokud bychom ale nastoupili tak, jako v posledních zápasech, ve čtvrtfinále proti silnému soupeři, mohli bychom prohrávat 0:3 nebo 0:4 a nemuselo by se nám to vyplatit.

Reklama

Související témata: