Hlavní obsah

Změny na Švýcary: Erat se vrací do první lajny, Novotný bude hrát s Jágrem

Praha
Aktualizováno

Trenéři české hokejové reprezentace chystají pro úterní závěrečný zápas ve skupině A proti Švýcarsku, který bude zároveň generálkou na klíčové čtvrtfinále mistrovství světa, změny ve složení útoků. Spolu s Vladimírem Sobotkou a Jakubem Voráčkem se v elitní formaci představí na levém křídle Martin Erat. Ve druhé lajně se vedle Jaromíra Jágra a Romana Červenky objeví stejně jako v závěru duelu s Německem Jiří Novotný. Po pondělním tréninku o tom informoval asistent kouče Ondřej Weissmann.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Erat nastoupí proti Švýcarům v elitní formaci s Voráčkem a Sobotkou.

Článek

Národní tým má v úterním duelu s výběrem helvétského kříže poslední šanci vyladit a pokusit se najít optimální sestavu pro čtvrtfinálový duel, který je čeká ve čtvrtek večer. Trenéry trápí, že hráči v zápasech propadávají v útočném pásmu a pouštějí tak soupeře do přečíslení. Do elitní formace se proto vrátí Erat a roli defenzivního centra v Jágrově řadě bude zastávat Novotný.

Novou podobu bude mít třetí formace, v níž nastoupí Michal Vondrka, Jan Kovář a Tomáš Hertl. Čtvrtá lajna s mladým Dominikem Simonem, která podává na šampionátu velmi dobré výkony, zůstává beze změn.

"Vyzkoušíme další varianty. V Jágrově lajně vyměníme centra. Novotný už s nimi dohrával utkání s Německem a docela to fungovalo. Vyrobili nějaké šance, byla tam síla. Jde nám zároveň o to, aby to šlapalo směrem dozadu. Aby ty pětky byly vyvážené, aby tam byl třetí hráč, který hraje s obránci. Pořád zkoušíme optimální variantu, aby to fungovalo dopředu i dozadu," věří Weissmann.

Během pondělního odpoledního tréninku, který v holešovické Tipsport Aréně trval téměř hodinu, musel Vladimír Růžička několikrát zvyšovat hlas. Kritika směřovala hlavně k bekům, kteří dávali útočníkům pomalé přihrávky. "Pomalu otáčíme hru, pořád se vracíme s kotoučem za vlastní branku, nebo do vlastního obranného pásma. Potřebujeme prudší přihrávky, rychlejší, aby útočníci dostávali včas kotouče, aby měli čas na nějaké rozhodnutí. Když je ten kotouč pomalý, tak obránce soupeře na něj startuje a ten útočník má málo času na to, aby něco vymyslel," říká Růžičkův kolega.

Zaměříme se na první třetinu, říká Weissmann

Národní tým se připravuje na poslední vystoupení ve skupině A. Jeho formu otestuje od 20:15 celek Švýcarska. Ani případná porážka s Helvétským křížem by Růžičkovy svěřence o účast ve čtvrtfinále nepřipravila, čeští hokejisté však půjdou do duelu v nejsilnější možné sestavě a s jasným cílem: zvítězit a dobře se naladit na veledůležitou čtvrteční bitvu.

"V zápase se Švýcary se chceme zaměřit na první třetinu, kterou skoro neustále prohráváme. Hrát zodpovědnější hokej, aby první třetina nebyla jako v těch posledních utkáních," tvrdí Weissmann, jenž očekává náročné střetnutí.

"Počítáme s urputnou obranou. Když budou mít šanci, budou napadat. Pokusíme se odehrát toto utkání bez chyb," uzavřel Weissmann.

Reklama

Související témata: