Hlavní obsah

Novotný se přesouvá k Jágrovi a Červenkovi: Jaryn potřeboval asi trošku pomoct, říká

Praha

Jediným útočníkem z české sestavy pro dnešní utkání se Švýcary, který na letošním hokejovém šampionátu dosud nevstřelil gól, je Jiří Novotný. Z toho si ale hlavu tolik nedělá, spíš chce při posledním vystoupení reprezentantů ve skupině A obstát v roli Jágrova centra.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští útočníci Jaromír Jágr (vpravo) a Jiří Novotný budou hrát proti Švýcarsku v jednom útoku.

Článek

Švýcarští fanoušci umějí vytvořit sympatickou atmosféru

Nebere vám dosavadní brankový půst trochu herní sebevědomí?

Rozhodně se nechci trápit tím, že jsem zatím nedal gól. Turnaj v Praze ještě nekončí, třeba to přijde v pravý čas. V roce 2010 jsem se trefil jen v prvním zápase proti Francouzům, pak už ani ťuk a měli jsme zlato. Tak letos si třeba gól schovávám na to naše poslední utkání.

Jak jste vůbec přijal nové místo v sestavě?

Jaryn potřeboval asi trošku pomoct... (úsměv) Ale ne, Růža to klasicky přehazuje. Nedělal bych z toho vědu. Když trenér cítí, že to někde v sestavě není ono, snaží se dát nějaký impuls. Většinou má na to čuch. Jen si vemte, jak tam s Němci najednou poslal Vondrce do první lajny a on dal gól hned při svém prvním střídání.

Útok Jágr, Novotný, Červenka už společně hrál loni v závěru šampionátu v Minsku. Můžete na to navázat?

Tam nám to docela klapalo, tak jsme si řekli, že to zkusíme hrát stejně. Moje úkoly budou určitě defenzívní. Sám na sobě cítím, že dokážu hrát ještě líp do obrany, a měl bych být tím třetím hráčem dozadu, který pomůže bekům. Ale pozor. Jágr tady má parádní formu, takže po mně chce, abych byl i v pohybu a nabízel se, a ne se někde schovával.

Fascinuje vás, co nejstarší hráč mužstva ve 43 letech na ledě dokáže?

Jarda nic nevypustí, jde do brány a na odražené puky, z toho se dávají nejvíc góly. Takhle bychom to měli hrát všichni, od něj se pořád můžeme učit, v čem se zlepšit. Zdá se mi, že alfou a omegou našich trablů jsou první třetiny, které hrajeme, jako by se ani nic nemohlo stát.

Čím to je, že právě začátky utkání jsou ze strany českého týmu tak vlažné?

Nevím, trenéři nás na to upozorňují pořád. Musíme do toho jít na plný kule od začátku. Protože tohle je už opravdu zarážející. Koukáme po sobě, nepomůžeme si, nemluvíme. Teprve potom, když vidíme, do jakých problémů se dostáváme, tak zapneme a jsme lepším týmem na ledě, ale ve čtvrtfinále by se nám mohl takový přístup šeredně vymstít.

Posledním protivníkem ve skupině budou Švýcaři. Je dobře, že vás před vstupem do vyřazovací části ještě prověří soupeř z kategorie těch silnějších?

Určitě, vlítnou na nás výborní bruslaři s perfektně organizovanou hrou. Rozhodně teď nejsme v žádné euforii, že jsme vyhráli třikrát po sobě nad soupeři, jejichž skalp se od nás prakticky čekal. Se Švýcary nám to navíc v poslední době moc nešlo, takže na ně máme chuť a potřebujeme proti nim zahrát tak, abychom šli na čtvrtfinále správně naladěni.

Přemýšlíte nad tím, kdo by byl ideální soupeř pro čtvrtfinále?

Z Ostravy přicházejí v úvahu tak dobré týmy, že si fakt nejde vybírat. Stejně ani nijak nemůžeme ovlivnit, kdo na nás vyjde. Svůj tip mám, ale předem radši nic neřeknu. My zatím můžeme být rádi, že jsme si postup zajistili předem, a dobře víme, co všechno do toho čtvrtečního zápasu ještě musíme zlepšit. Víme o chybách, které děláme. Cítíme i svoje silné stránky, ale musíme hru vypilovat tak, abychom uspěli, až se začne lámat chleba.

Který centr Jaromíru Jágrovi nejvíc vyhovuje?
Vladimír Sobotka
4,4 %
Jan Kovář
80,8 %
Jiří Novotný
12,7 %
Petr Koukal
2,1 %
Celkem hlasovalo 3515 čtenářů.

Reklama