Hlavní obsah

Úkoly pro českou obranu: rychleji a jednoduše! Ta rozehrávka je úplně na ho...!, láteřil Růžička

Praha

„Ta rozehrávka je úplně na ho...! To je šourání! Rychlejší přihrávky chci vidět,“ rozparádil se Vladimír Růžička na včerejším tréninku. Tři povinná vítězství v řadě reprezentačního kouče neuklidnila. Obranná hra, to je na šampionátu ožehavý český problém.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čáslava na tréninku české reprezentace v Praze.

Článek

Jen tři inkasované góly za posledních 180 minut nejsou špatnou bilancí, jenže Růžička moc dobře vidí problémy. „Když je soupeř agresivnější, rychle forčekuje, tak při rozehrávce trefíme třeba hokejku nebo brusle. Puk se pak někde odrazí a dostaneme se do potíží. Chce to zjednodušit. Kluci to vědí, ale musíme na tom zapracovat," hudral kouč po nedělním duelu s Německem.

O den později to bekům důrazně připomínal. „Chceme, aby obránci posílali prudší přihrávky. A taky máme problém, že pomalu otáčíme hru. Beci jezdí s pukem až někam k vlastní brance. Pokud je pomalý kotouč, pak nemá útočník ani dost času na rozhodnutí," upřesňoval asistent Ondřej Weissmann.

Od premiérového zápasu se Švédy se mluví o tom, jak česká obrana vyrábí chyby. Ve čtyřech ze šesti dosavadních utkání inkasovali domácí hokejisté jako první. Už je to v Růžičkově hodnocení takový kolovrátek, že defenzíva se mu zrovna nezamlouvá.

„Já bych to ale nebral tak tragicky. Už jsme si na to docela zvykli. Máme beky, kteří hodně podporují útok, získávají dost kanadských bodů. K tomu máme i dobré přesilovky. Skoro bych řekl, že se to moc hrotí," tvrdí jeden z nejzkušenějších, pětatřicetiletý Petr Čáslava, který hraje už na osmém šampionátu.

Problémem jsou přečíslení

Sám ale cítí, že všechno rozhodně v pořádku není. „Trenér ale netvrdí, že obránci nějak hoří. Týká se to spíš defenzívy celé lajny, to je rozdíl," říká Čáslava. „Na trénincích si všechno rozebíráme a ukazujeme. Základem je, že musíme hrát víc spolu a nesmíme být tak roztahaní po celém hřišti. Kluziště je tady obrovské. Pak tam propadáme a jsou z toho přečíslení," dodává mistr světa z Německa 2010.

Tam byla česká defenzíva v zápasech s outsidery několikrát přistižena v negližé, jenže v play off se nechala ve třech zápasech přelstít dohromady jen čtyřikrát. „Potřebujeme se před čtvrtfinále naladit, abychom v tom nejdůležitějším zápase obstáli," dodává Čáslava.

Klíčový duel je na programu ve čtvrtek večer, do té doby čeští trenéři budou chtít ještě řadu věcí vylepšovat. „Máme největší problém v tom, že nám tři hráči propadnou v útočném pásmu a soupeř nás přečíslí. Na tohle se opravdu musíme zaměřit, ve čtvrtfinále by nás to mohlo mrzet," opakuje Růžička.

I kdyby ale ve čtvrtek nebylo na výkonu českých borců všechno stoprocentní, jeden trumf v kapsičce přece jen ještě mají. „V řadě zápasů jsme dokázali otáčet výsledek. Naši diváci a celková atmosféra na tom mají veliký podíl," vidí Čáslava. S fanoušky v zádech se snad i nějaká ta chyba ztratí.

Reklama

Související témata: