Hlavní obsah

Špaček trumfnul v břevínkách Kempného i Radila, který za trest sbíral puky

Praha

Po necelém půlhodinovém rozbruslení se postavili do mezikruží a postupně pálili na prázdnou branku. Úkol byl jasný: komu se podaří trefit břevno, může zamířit do kabiny holešovické Tipsport Areny a trénink pro něj skončil. Kdo naopak zůstane na ledě nejdéle a orazítkuje horní tyčku až jako poslední, za trest bude muset sbírat všechny puky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jan Hejda (vlevo), útočník Vladimír Sobotka (uprostřed) a asistent trenéra české reprezentace Jaroslav Špaček.

Článek

Úterního rozbruslení před večerním závěrečným zápasem základní skupiny MS se Švýcarskem se zúčastnilo pět českých hokejistů, kteří do souboje se zemí Helvétského kříže nezasáhnou (brankář Jakub Kovář, obránce Michal Kempný, útočník Lukáš Radil, kteří nejsou zapsáni na soupisku, a zraněný forvard Jakub Klepiš) a útočník Radek Smoleňák, jenž bude připraven na střídačce jako třináctý útočník.

A právě Smoleňák uspěl v „břevínkách", do nichž se zapojil i asistent trenéra Jaroslav Špaček, jako první. Hned po něm se zadařilo i Jakubu Klepišovi, a tak na ledě zůstávali už jen Špaček a Kempný s Radilem. Zatímco Špaček pak rovněž zacílil přesně a oslavně jezdil po kluzišti s rukama nad hlavou, dvojice nešťastníků se trápila dál.

Dokonce tak dlouho, že se Špaček mezitím z dlouhé chvíle trefil ještě dvakrát... Až po pár minutách se usmálo štěstí i na Kempného, a tak sbírání puků vyšlo na Radila. „Kluci asi chtějí dávat góly, zatímco já radši střílím trošku nad bránu," smál se Špaček. „Lukášovi se poslední dobou moc nedaří. Ale kdyby naskočil do hry a dal gól, vůbec bych se nezlobil. Klidně bych pak šel sbírat puky za něj," usmíval se olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa.

Jak Češi nastoupí na Švýcary:
Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič

Zbytek týmu dostal na dopoledne volno a připravoval se na souboj se Švýcarskem. Do něj nastoupí s Martinem Eratem na levém křídle první útočné formace. „Pořád zkoušíme různé varianty, abychom byli připraveni v zápase zareagovat, kdyby se třeba někdo zranil nebo se nám nedařilo," říká Špaček o hledání ideálních ofenzivních formací.

Čechům ani Švýcarům ve vzájemném souboji už o nic nejde, soupeře pro čtvrtfinále se oba týmy dozvědí až podle dnešních výsledků v ostravské B skupině. „Je to zamotané a skončit to může jakkoliv. Nechal bych to osudu, uvidíme večer po zápase," nevybírá si Špaček, jestli by radši domácí narazili na Rusy, Finy, nebo Spojený státy americké.

„K zápasu přistupujeme jako ke generálce na čtvrtfinále. Švýcaři jsou dost silní. Co jsem je sledoval na tréninku, tak hodně trénovali přesilovku, což bude v téhle fázi turnaje hodně rozhodovat. Ty naše přesilovky teď nejsou takové jako na začátku turnaje, tak se na ně musíme zaměřit," plánuje asistent trenéra.

Proti Švýcarům ještě nenastoupí Jakub Klepiš, kterého od druhého duelu ve skupině s Lotyšskem trápí poraněné rameno. „Ale je na tom líp a líp. Procedura, kterou prošel s Pavlem Kolářem (fyzioterapeutem) a doktory, mu pomohla a sám mi řekl, že se cítí silnější. To je pro nás určitě pozitivní věc. Teprve až se ale bude cítit stoprocentně fit, může naskočit do zápasu. Bude záležet jen na Kubovi," uvedl Špaček s tím, že poslední volné místo na soupisce pro hráče do pole trenéři ještě nezaplnili. „Čekáme dál, stát se může cokoliv, třeba že se někdo zraní," nejsou ještě kouči rozhodnutí, jestli zapíšou Kempného, nebo Radila.

Reklama