Hlavní obsah

Až Zaťovič rozlomil tuhou švýcarskou obranu, Vondrka pak vyřešil nájezdy

Martin KézrPrávo

Na skalp nikoho jiného nečekali čeští hokejisté na mistrovství světa tak dlouho jako se jim to stalo se Švýcary, vždyť poslední výhra nad nimi byla z Québeku 2008. Ta pražská 2:1 po nájezdech se ale v úterý nerodila vůbec lehce, i když s ohledem na postup do čtvrtfinále už ani pro jeden tým výsledek nic neřešil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor rozhodujícího nájezdu proti Švýcarům Michal Vondrka se raduje.

Článek

"V první třetině jsme bohužel měli poměrně dost vyloučení, Švýcaři nás v přesilovkách pod tlak a pak jsme se i přes zlepšení hry nemohli dlouho dostat přes švýcarskou tuhou obranu," připouštěl trenér Vladimír Růžička, že když syn českých rodičů ve švýcarském dresu Kevin Fiala zužitkoval dvojitou početní výhodu, tak národní tým pak dlouho narážel na účinný obranný val soupeře, který výtečně blokoval střely. „Švýcaři výtečně blokovali střely, nepouštěli nás ani k dorážkám a byli vůbec hodně dobří vzadu před brankou," říkal Martin Zaťovič.

Jeho čtvrtá trefa na turnaji ale ukončila dlouho marné dobývání Berrovy svatyně. „Z osmdesáti procent je to gól Honzy Kováře, který mi poslal z voleje báječnou přihrávku. My se proti Švýcarům docela nadřeli, ale snad se lidi dobře bavili a nakonec měl radost" líčil dravý útočník.

Už ve druhém dějství šanci na vyrovnání zazdil Vladimír Sobotka. „Zbytečně jsem sám před gólmanem něco vymýšlel, než abych jednoduše zakončil," litoval český centr. Nakonec rozhodly až nájezdy. Nejprve se prosadil Fiala, parádně ale odpověděl Voráček. Pak už Pavelec vychytal Ambühla i Löffela. Za český tým sice neuspěl Kovář, ale ve třetí sérii rozhodl šťastně Michal Vondrka.

Využijí "zvěda" Malíka

„Trenér na mě ukázal, tak jsem to zkusil poslat brankáři mezi betony. Jsme šťastní za další vítězný obrat, i když po horším začátku, kdy nás přibrzdila vyloučení, nám trvalo trochu déle, než jsme se přes úporně bránící Švýcary dostali zpět do hry," tvrdil autor vítězné branky a už myslel na čtvrteční večerní čtvrtfinále s Finy. „Ani nevím, jestli mám být rád. Soupeř bude fakt hodně silný a rozhodovat mohou maličkosti. Je ale dobře, že na ně půjdeme vítězně naladěni," uvažoval Vondrka.

Suomi si český tým tak trochu vyhráli v Ostravě až v páté sérii nájezdů s Rusy. Bylo to pro ně šesté vítězství v řadě při skóre 21:4 z těchto utkání. „Je nám jasné, že Finové mají v Rinnem asi nejlepšího gólmana turnaje a dobře propracovaný defenzivní systém. Musíme se tlačit do branky, aby neviděl a jít víc do míst, kde hokej hodně bolí," vykládal asistent kouče Jaroslav Špaček.

Český tým přípravě na čtvrtfinále využije svých zvědů, které v ostravské skupině měl. Na hru Finů se tam specializoval někdejší reprezentační obránce Marek Malík. Nejen při zápasech, ale hlavně na trénincích se snažil vysledovat i jejich signály při přesilovkách i způsob zakládání útoků. „Až přijede, tak si sedneme a dostaneme od něj detailní analýzu soupeře," doufal Špaček.

Reklama

Související témata: