Hlavní obsah

Finové? Mají tu jednoho z nejlepších brankářů na světě, varuje Pavelec před čtvrtfinále

Praha

Mezi třemi tyčemi působil jistým dojmem, mužstvo několikrát výtečně podržel. Brankář Ondřej Pavelec pomohl české hokejové reprezentaci v závěrečném utkání skupiny A šestadvaceti zákroky k vydřené výhře nad Švýcarskem 2:1 po samostatných nájezdech. Forma gólmana Winnipegu na turnaji stále roste, což je před klíčovou čtvrtfinálovou bitvou světového šampionátu skvělé zjištění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Švýcarský útočník Damien Brunner se snaží překonat českého brankáře Ondřeje Pavelce.

Článek

Na Švýcary se vám na velkých turnajích v poslední době příliš nedaří. Prohráli jste s nimi na olympiádě v Soči a před dvěma lety na MS ve Stockholmu dokonce hned dvakrát. Ceníte si hodně úterní výhry, byť už nic nezměnila na konečném pořadí ve skupině A?  

Vítězství před čtvrtfinále potěší. Většinu utkání jsme prohrávali, nakonec ho vyhráli na nájezdy. Chtěli jsme zvítězit, i když víme, že zápas nic neřešil.

Dvě třetiny jste nemohli najít recept na brankáře Berru. Překonali ho až v 51. minutě. Jak těžké bylo se proti urputně bránícímu soupeři prosadit?

Brání opravdu dobře, umí i dopředu. My jsme udělali chybu v tom, že jsme jim pomohli do přesilovek. Udělali jsme dost faulů, což se nám může příště vymstít. A skoro se nám to vymstilo už proti Švýcarům. Šance jsme měli, Reto Berra ale chytal dobře. Švýcaři výborně blokovali střely, viděl jsem to z brány. Byly v dráze puku a pro ty hráče je pak hrozně těžké vystřelit. Teď je důležité si odpočinout a připravit se na čtvrtfinále.

Předvedl jste spoustu výborných zákroků, podal velmi dobrý výkon. Je to pro vás před čtvrtfinále velká psychická vzpruha?

Zeptejte se mě po čtvrtfinále. Ale v brance jsem se cítil dobře.

Ve čtvrtfinále narazíte na Finy s vynikajícím Rinnem v brance. Bude to ve čtvrtek souboj gólmanů?

Vždycky je to souboj gólmanů. Vyšli na nás Finové, kteří mají stejně jako Rusové a Američané výborný tým, výtečně brání. Mají tady jednoho z nejlepších gólmanů na světě. Bude to těžký soupeř. Připravíme se na ně a uvidíme.

S Pekkou Rinnem se potkáváte během sezóny v NHL. Poradíte spoluhráčům, jak na něj vyzrát? 

Měl výbornou sezónu. Něco si k tomu řekneme, máme trenéra gólmanů, který to také sleduje. Já k tomu také něco řeknu. Ale nebude to jen o Rinnem, bude to o celém týmu. Mají šikovné hráče dopředu, hrají dobře dozadu. Každý jim nadával za první zápas s USA, jak ho odehráli, ale pak nedostali čtyři zápasy gól. Do obrany budou výborní. Uvidíme, jak si s tím poradíme.

Postoupí čeští hokejisté přes Finsko do semifinále mistrovství světa?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 103836 čtenářů.

Reklama

Související témata: