Hlavní obsah

Kolem Jágra chodíme po špičkách, říká před čtvrtfinále Špaček

Praha

Věří, že zdravotní problémy Jaromíra Jágra, kvůli kterým odstoupil už po druhém střídání závěrečného zápasu skupiny proti Švýcarům, nebudou vážnějšího rázu a klíčový útočník tak čtvrtfinále domácího MS s Finskem nevynechá. Asistent reprezentačního trenéra Jaroslav Špaček ví, že absence legendární „68“ by byla pro české hokejisty citelnou ztrátou. „Chodíme kolem něj po špičkách a přejeme si, aby byl v pohodě. Pan profesor Pavel Kolář na to vynakládá veškeré úsilí,“ prohlásil Špaček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští trenéři Jaroslav Špaček (vlevo) a Vladimír Růžička.

Článek

Převažuje ve vás tedy optimismus, že Jágr ve čtvrtfinále nastoupí?

Je to nejdůležitější zápas sezóny a jestli cítil, že potřebuje slézt z ledu a ulevit si (v zápase se Švýcarskem), tak věřím, že proti Finům hrát bude.

Nastoupit s ním, nebo bez něj, to by byl obrovský rozdíl, že?

Jarda je specifický hokejista, nebojí se chodit do soubojů, hraje naplno. Zná svoje tělo tak dobře, že se dokáže připravit, bolest dá stranou a podá co nejlepší výkon. Po jeho odstoupení proti Švýcarům jsem si všiml, že útočníci po sobě začali koukat, kdo teď převezme jeho roli lídra. Kuba Voráček se toho zhostil skvěle, ale spíš mu chyběli hráči, kteří v tu chvíli měli zapnout a hrát na vyšší obrátky. A nespoléhat se, že nás Jarda Jágr zachrání.

Je naděje, že by se v sestavě objevil i Jakub Klepiš, jenž se od druhého zápasu s Lotyšskem potýká s poraněným ramenem a jen trénuje?

Zlepšuje se to. Ale zatím jen bruslil a střílel, do soubojů na trénincích nechodil. Možná je v pořádku, ale právě po souboji může být všechno jinak. Zaprvé je to na Pavlu Kolářovi a pak i na kondičním trenérovi, abychom věděli, že je stoprocentně připravený na zápas. Nechceme, aby zabíral místo v sestavě a po jedné ráně odstoupil.

Proti Švýcarům jste opět míchali sestavou. Už máte jasno o složení formací na čtvrtfinále?

Myslím, že jsme sestavu tolik netočili, jen jsme přehodili dvě tři místa. Co se útoku týká, máme spíš problém s tím, že nenecháváme třetího hráče vzadu. Sice dobruslujeme, ale plynou z toho chyby a propadáme. V obranném pásmu už takové problémy jako na začátku nemáme. Na Finy máme víc variant sestavy, spíš ale ladíme detaily a rozebíráme finskou i naši hru. I od toho se bude sestava odvíjet.

Pakliže Jágr bude schopný hrát, nastoupí vedle něj na pozici centra znovu Jiří Novotný?

Hráli spolu už na loňském šampionátu. Jarda si ho vyžádal, aby v lajně bránil. Zodpovědnost bude na Jirkovi Novotném. Ale na druhou stranu bránit musí každý. Ve čtvrtfinále to bude o detailech, o prvním gólu. Když někdo dá první gól, je obrovská pravděpodobnost, že vyhraje. Proto musíme hrát zodpovědně do obrany. Útok máme silný, když ale propadneme a dostaneme zbytečné góly, Finové pak hrají opravdu zodpovědně. Navíc mají výhodu, že jsou vedeni jako domácí tým a my musíme střídat jako první. A ještě jedna věc je škoda...

Jaká?

Zatímco Finové hráli s Ruskem až na konec skupiny a mohli se tak připravit, jak vypadá play off zápas, my potkali Švédy s Kanadou docela brzo. Hrát s nimi později, byla by to o dost větší prověrka, než otáčet zápasy s Německem a Švýcarskem.

V obraně plánujete znovu točit sedm obránců?

Začneme se sedmi, pak to možná stáhneme. Hrát budou ti nejlepší.

V čem je největší silná stránka Finů?

Mají výborného gólmana, jednoho z nejlepších na světě. Když se nebudeme tlačit před branku a vytvářet tlak na Rinneho, těžko uspějeme. Právě to jsme si chtěli vyzkoušet s relativně slabšími soupeři. Měli bychom vycházet ze třetí třetiny proti Švýcarsku, kdy jsme začali využívat celé útočné pásmo. Finové hrají v obraně v takovém malém boxu, a když je neroztáhneme, budeme mít problém. Právě to dobře dělala Amerika a Finové si s tím trochu nevěděli rady.

I to budete hráčům ukazovat na videu?

Růža nad tím sedí od středečního rána, navíc přijeli Marek Malík a Kuba Petr, kteří Finy pozorovali v Ostravě a mají dost poznatků. Hráčům mítinky rozdělíme na kratší sekce, speciální sezení budou i na přesilovky a oslabení.

Budete čerpat i ze vzájemného semifinálového zápasu z loňského šampionátu, který jste prohráli 0:3?

To je další věc - Finové mají propracovaný systém a dokáží ho udržet celých šedesát minut. Loni jsme dotahovali a z protiútoku vždycky dostali góly.

Plánujete se na čtvrtečním rozbruslení věnovat i nájezdům, které můžou rozhodovat?

Vyzkoušíme si je. Ty finské máme na videu a podíváme se, jak je chytá Rinne. Máme i záběry z loňska, styl se moc nemění. Ale věřím, že to do nájezdů nedojde.

Reklama

Související témata: