Hlavní obsah

Češi jdou do boje o semifinále. Uzdravený Klepiš bude v elitní formaci, nastoupí i Jágr

Praha

Do klíčového čtvrtfinále mistrovství světa proti Finsku vyrukuje česká hokejová reprezentace i s největší hvězdou týmu Jaromírem Jágrem, který absolvoval dopolední rozbruslení. Do sestavy se vrací také uzdravený křídelník Jakub Klepiš, jenž se objeví v první lajně s Jakubem Voráčkem a Vladimírem Sobotkou. Jako třináctý útočník bude připraven Tomáš Hertl. Informoval o tom asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr nebude v sestavě českého týmu ve čtvrtfinále chybět.

Článek

Třicetiletý Klepiš utrpěl zranění v duelu s Lotyšskem a ve zbylých utkáních základní části se už na ledě neobjevil. "Je v pořádku, jinak bychom ho do sestavy nezařazovali. Samozřejmě během utkání se může přihodit cokoliv, ale teď se cítí dobře a je připraven hrát na sto procent," sdělil dobré zprávy Weissmann.

Klíčový duel, jenž rozhodne o tom, zda národní tým bude na domácím šampionátu bojovat o medaile, či pro něj turnaj skončí zklamáním, nezmešká ani Jágr. Forvard Floridy Panthers odstoupil kvůli potížím s tříslem z úterního zápasu se Švýcarskem. Dnes se však zúčastnil půlhodinového rozbruslení a spolu s Romanem Červenkou a centrem Jiřím Novotným vytvoří druhou útočnou formaci.

Ke změně dojde ve třetí pětce. Vedle Michala Vondrky a Jana Kováře se představí Martin Erat. Čtvrtou údernou řadu ponechají trenéři stejnou. S Petrem Koukalem a Martinem Zaťovičem nastoupí znovu mladý Dominik Simon, který v sedmi utkáních nasbíral šest bodů za gól a pět asistencí.

Třináctým útočníkem na střídačce bude připraven Hertl. "Podle průběhu utkání se může stát, že do hry naskočí," řekl Weissmann.

Neztrácet puky a nepouštět je do brejků

Finové se po úvodním nezdaru s USA dostali na MS do výtečné formy. Skvěle brání, ve čtyřech duelech v řadě neinkasovali. V závěrečném střetnutí skupiny B porazili po nájezdech i silné Rusy.

"Bude důležité projít obranou středního pásma. Soupeř hraje velmi dobře dozadu, důrazně, navíc má výborného brankáře," upozorňuje Weissmann. "Bude rozhodující, abychom neztráceli kotouče ve středním pásmu, aby nechodili do brejkových situací, do nichž se zapojují ještě obránci. Kolikrát se tedy stává, že jedou čtyři na dva, nebo i čtyři na jednoho. Musíme si na to dát pozor, hrát jednoduchý a důrazný hokej a co nejrychleji se dostat k nim do třetiny," doplnil.

Výběr Suomi má mezi třemi tyčemi jednoho z nejlepších brankářů NHL současnosti. Pekka Rinne prožil výbornou sezónu v Nashvillu, na turnaji udržel třikrát čisté konto. "Pouštěli jsme si na videu góly, které dostal. Byly většinou z dorážek, nebo ze stran. Musíme mít před ním pořád hráče a z každé pozice zkoušet střílet," naznačil Weissmann recept, jak překonat oporu Seveřanů.

Poslední místo na soupisce zůstane stále ještě volné. "Může se zranit obránce, nebo útočník. Necháme to otevřené," uvedl Weissmann s tím, že nepočítá s příletem Tomáše Plekance, jehož Montreal vypadl v noci na středu z play off NHL.

Porazí čeští hokejisté Finsko a postoupí do semifinále MS?
Ano
75,5 %
Ne
24,5 %
Celkem hlasovalo 23183 čtenářů.

Reklama

Související témata: