Hlavní obsah

Famózní Jágr: Měl jsem pocit, že by byla škoda, kdybychom ten zápas prohráli

Roztáhl ruce nad hlavou a plnými doušky si vychutnával bouři emocí, která se v hale strhla. Fanoušky milovaný Jaromír Jágr svým druhým gólem rozhodl čtvrtfinále s Finy a znovu prokazoval, v jaké famózní formě na šampionátu hraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále domácího mistrovství světa proti Finsku.

Článek

Kvůli takovým zápasům hrajete hokej?

Hraju ho, protože mě baví. Měl bych ho rád, i kdybych góly nedal.

Ale takový zápas si asi užíváte ještě víc...

Samozřejmě je hezčí, když ty góly dáš a mužstvo vyhraje. Ale i porážky tě posouvají dál.

Chutnají výhry v takové atmosféře ještě víc?

Atmosféra tam je, na druhou stranu byl i obrovský tlak. Všichni nás vidí v daleko lepším světle, než jsme. Diváci si myslí, že jsme lepší tým i než Kanada. Ale měl jsem pocit, že by byla škoda, kdybychom ten zápas prohráli. Jediný moment, kdy jsme se dostali do problémů, přišel, když jsme přestali bruslit. Všechno je o bruslení. Když dáte soupeři čas, aby něco udělal, dostanete se do problémů. Je to velké hřiště na to, abyste mohli hrát pozičně. Musíte forčekovat co nejrychleji. Dostanete soupeře pod tlak, zkazí nahrávku. My to tak musíme hrát.

Je znát, v jaké tu hrajete obrovské pohodě. Čemu všemu to přičítáte?

Já už před sezónou říkal, že se cítím výborně. Trochu jsem zhubnul. A myslím, že naše lajna byla jedna z nejlepších v lize. Měli jsme dva mladé hráče a styl, který tam hrajeme... Všechno je o rychlosti, k tomu tréninky i další věci. A hlavně jsme hráli dvacet zápasů vlastně play off hokeje, kdy jsme nemohli prohrát jediný zápas. Všechno šlo na maximum. Pro mě to byla nejlepší příprava, jakou jsem jen mohl mít. Jak skončila sezóna, věděl jsem, že pokud odmítnou někteří hráči z NHL, budu hrát. Kdyby přijeli ti hráči, tak jsem nejel. Spousta hráčů odmítla, nebo nemohla jet. A já se připravoval. Trénoval jsem dvakrát denně a vše v klidu.

Se Švýcary jste nedohrál kvůli zdravotnímu problému. Jak jste se cítil teď?

Necítil jsem se moc dobře. Ale potřebuju pořád hrát, jakékoliv volno mi dělá spíš problémy.

V semifinále vás čeká zatím suverénní Kanada. Jak na ni?

Dvě věci. Záleží na nás, jak nastoupíme. I když teď si lidi budou myslet, co kecám za nesmysly, ale já myslím, že jsou hratelní. Jsou to vynikající hokejisti, klobouk dolů, takový mužstvo už možná Kanada na mistrovství světa nebude mít. Na druhou stranu jsou to hráči jako my, pokud jim dáme respekt a budeme hrát pozičně, jako to dělala ostatní mužstva, dostaneme deset. Prostě to musíme risknout, tady nemůžeš čekat. S nimi nemůžete boxovat dvanáct kol, musíte se pokusit o knockout v prvním kole. Pokud budou hrát svůj nejlepší hokej, šance je minimální. Ale všechno je hratelný.

Reklama

Související témata: