Hlavní obsah

Brankář Rinne nezářil. A Češi navíc měli Jágra, píše po porážce finský tisk

Helsinky/Praha

Rozhodčí ovlivnili průběh čtvrtfinálového zápasu českých hokejistů s Finskem, jejich špatný výkon ale není hlavním důvodem, proč finský tým z mistrovství světa vypadl. Finové Čechy neporazili, protože dostali příliš mnoho gólů a protože Češi měli ve svých řadách Jaromíra Jágra, píše dnes finský tisk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obdivuhodný výkon Jaromíra Jágra (vlevo) a ne úplně špičkové představení Pekky Rinneho. To jsou hlavní důvody, proč do semifinále postoupili Češi, míní ve Finsku.

Článek

Trenér Finska Kari Jalonen si na tiskové konferenci po čtvrteční prohře 3:5 v Praze na ruské rozhodčí Konstantina Olenina a Romana Gofmana hodně stěžoval a poukazoval na velké chyby, které udělali zejména ve druhé třetině a které utkání ovlivnily.

"(Rozhodčí) soupeři pomohli, musím ale říct, že zápas nerozhodli," citoval Jalonena finský deník Hufvudstadsbladet. "Především dostáváme příliš mnoho gólů. Dostali jsme dva a méně gólů ve všech zápasech kromě dvou, v nichž jsme obdrželi pět branek. A tato utkání (s ČR a USA) jsme také prohráli," dodal.

Podobně se vyjádřil i kapitán Jussi Jokinen. Normálně by podle něj tři vstřelené góly Finům k vítězství stačily, zvlášť když měli v brance vychvalovaného Pekku Rinneho. "Jenže my dostali čtyři góly (a pátý do prázdné branky)," postěžoval si deníku Hufvudstadsbladet Jokinen.

Nedařilo se nám oslabení, říkal Jokinen

Finský brankář se podle listu Hufvudstadsbladet v zápase s ČR nepředvedl v tak dobré formě jako v předchozím průběhu turnaje. Opět čelil ostré kanonádě, ale tentokrát nechal proklouznout pár puků, které by normálně měl chytit, podotkl deník.

Jokinen navíc poukázal na to, že Finům se ve čtvrtek nedařila hra v oslabení. "Naše hra v oslabení patřila na turnaji k nejlepším a teď jsme během ní dostali dva góly," řekl.

Také Jokinen rozhodčí kritizoval, za důvod prohry je ale neoznačil. "Musím před Čechy smeknout. Mají šikovné hráče a nechali nás za naše vyloučení draze zaplatit. Dva góly dali kromě toho ve hře pět na pět," uvedl finský kapitán.

Velká slova chvály měl Jokinen pro svého spoluhráče z Floridy Jaromíra Jágra. "Je to neuvěřitelný hráč. Dal dva veledůležité góly, když bylo potřeba, a byl jedním z hlavních důvodů, že jsme nevyhráli," konstatoval.

Měli jsme prohrát s Ruskem, míní komentátor

Podle Jokinena měli být Finové také odvážnější a vyvíjet na soupeře větší tlak. "Kdykoli jsme na (Čechy) zatlačili, dělali chyby a nehráli s pukem tak dobře. Čeští hráči ale často příliš snadno procházeli naší obranou ve středním pásmu," prohlásil Jokinen.

Komentátor deníku Hufvudstadsbladet Filip Saxén se domnívá, že Finové měli ve skupině taktizovat a prohrát s Ruskem. Skončili by tak v tabulce skupiny B na třetím místě a ve čtvrtfinále by šli na Švédy, kteří "měli trochu problém s brankáři".

"Švédsko by bylo lehčím soupeřem než Česko. Rovněž proto, že rozhodčí by v zápase mezi Švédskem a Finskem necítili tlak domácího publika. Když si 17.000 lidí stoupne a křičí, nepíská se rozhodčímu tak snadno. Je to přirozené a lidské," říká Saxén. Po případném vítězství ve čtvrtfinále by pak čekaly v semifinále Spojené státy, což je snadnější soupeř než favorizovaná Kanada, dodal.

Finsko by v případě postupu ze třetího místa také mohlo zůstat na čtvrtfinálový zápas v Ostravě, kde sehrálo základní skupinu, a nemuselo by cestovat do Prahy, připomněl Saxén.

Reklama

Související témata: