Hlavní obsah

Jágr ohromil Růžičku. Na každém zimáku by mu měli postavit sochu, říká kouč

Praha

Trenér Vladimír Růžička o start Jaromíra Jágra na domácím mistrovství světa hodně stál. Přesvědčil ho, aby si reprezentační kariéru prodloužil, a teď si spolu s českými fanoušky pořádně mne ruce. Hvězdný hokejový útočník si přivezl z Floridy obrovskou formu. Jeho výkony udivují i kouče, který s chválou jednotlivých hráčů obvykle příliš neplýtvá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále domácího mistrovství světa proti Finsku.

Článek

"Hraje neskutečně dobře, hrozně bojuje. Je lepší než na loňském mistrovství světa," složil Jágrovi poklonu.

Není divu, třiačtyřicetiletý křídelník je jednoznačně nejlepším českým hráčem na šampionátu. Je tradičně těžko oddělitelný od puku, váže na sebe soupeřovy borce a připravuje spoluhráčům šance. V přesilovkách se tlačí před branku a střílí důležité góly. "Je vynikající. Nevím, jestli Jarda hrál někdy na MS takhle dobře," přemýšlí Růžička.

Slavná 68 naplno zářila i v klíčovém čtvrtfinále s Finskem. Jágr dal dva góly včetně toho vítězného z 56. minuty, kterým nepříjemně bránící Suomi zlomil a nasměroval Čechy do bojů o medaile. "Každej tým z něj má respekt. To bylo vidět i u Finů. Když měl puk, tak se stahovali. Věděli, že když přijde od něj přihrávka, že bude nějaká šance," říká Růžička.

Výměna do Floridy mu pomohla

Nejlepšímu Evropanovi v historii NHL pomohl i závěr sezóny. Z New Jersey, kde po odvolání trenéra Petera DeBoera neměl tolik důvěry na ledě, putoval do Floridy a byl to pro něj šťastný krok. A v organizaci Panthers viditelně pookřál. Ukončil devítizápasový bodový půst, v elitní formaci si výborně rozuměl s Barkovem a Huberdeauem. Ve dvaceti odehraných utkáních v barvách Panterů nasbíral 18 bodů za 6 gólů a 12 asistencí.

"V New Jersey nedostával takový prostor, možná neměl spoluhráče, jaké by potřeboval a kteří by mu seděli jako ti ve Floridě. Ožil a je vidět, že ho hokej hrozně baví. Má pohodu," tvrdí Růžička.

Jágr skóroval na pražském turnaji už šestkrát, navíc si připsal i tři asistence. Z osmi utkání nebodoval pouze proti Rakušanům a v duelu se Švýcary, z něhož však už v průběhu první třetiny kvůli potížím s tříslem odstoupil. Má skvělou fazónu, přitom dlouho nebylo jisté, zda se na šampionátu představí. Přiznal, že pokud by se neomluvilo tolik hráčů z NHL, mistrovství světa by se nezúčastnil. "To on říká pořád, že nemá místo, že přijede a bude tu trénovat. Řekl jsem mu, že tu sestavu si dělám já," řekl Růžička, jenž považuje Jágra za nejlepšího hokejistu na světě.

"Na každém zimáku by mu měli postavit sochu. Zasloužil by si to. Neskutečný, co předvádí ve svém věku. Cením si u něj, že chce vždy reprezentovat. Všichni mladí by si měli uvědomit, co dělá on, Plekanec, Židlický a další hráči. To samé platí o minulé generaci, ať to byl Ručinský, Patera, Procházka, Výborný, Dopita...Ti vždycky chtěli reprezentovat. Mně se zdá, že nám tohle v poslední době malinko chybí. Hráči by si měli uvědomit, že se všichni naučili hrát hokej v Čechách a měli by si toho vážit," uzavřel Růžička.

Prosadí se Jaromír Jágr v semifinálovém duelu MS proti Kanadě?
Jednou skóruje
65,9 %
Zaznamená alespoň dvě vstřelené branky
20,4 %
Připíše si pouze asistenci(e)
7,3 %
Tentokrát vyjde naprázdno
6,4 %
Celkem hlasovalo 19102 čtenářů.

Reklama

Související témata: