Hlavní obsah

Hokej je Jaromírovo poslání, tvrdí Jelínek

Praha

Jejich hokejové cesty se před časem rozešly, vazby však přetrvaly. I proto si Marian Jelínek jako bývalý osobní trenér Jaromíra Jágra všímá na třiačtyřicetileté hvězdě věcí, které by pro laika nebyly tak podstatné, nebo by je přehlédl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Finsku.

Článek

To ale neznamená, že by jednapadesátiletý kouč působící momentálně v Mladé Boleslavi nebyl z Jágrových výkonů na mistrovství světa unešený stejně jako drtivá většina českých fanoušků. „Proti Finům byl famózní. Když jsem viděl první zápasy, s jakým entuziasmem a energií do toho vlítnul, tak jsem se bál, aby těch devět deset zápasů vydržel. Čtvrtfinále ale ukázalo, že je úžasně připravený." Podle Jelínka se v Jágrovi stále snoubí dovednosti s extrémním úsilím. „Hokejové dovednosti má úžasné, ale to úsilí pramení z emoční vazby a z ohromné lásky k hokeji. Není to jen jeho vášeň, hokej je Jaromírovo poslání. Podřizuje tomu všechno a je to vidět."

Po frustrujícím začátku sezóny v New Jersey Jágr zase pookřál mezi mladými spoluhráči pod floridským sluníčkem. „Jarda chtěl letos strašně moc do Stanley Cupu, to se mu ale nepodařilo, tak teď chce extrémně uspět tady v Praze. To je vidět z každého centimetru jeho pohybu na ledě," tvrdí Jelínek, který si vybavil, jak Jágra sledoval na soustředění ve Slaném před mistrovstvím světa 1990. „Tehdejší reprezentační trenér Pavel Wohl byl můj učitel, tam jsem viděl tu lajnu Jágr, Reichel, Holík."

Po pětadvaceti letech je číslo 68 stále schopné nadchnout fanoušky. Z Jelínkova pohledu i díky akceptování nové role. „V tom vidím tu hlavní změnu a posun. Jarda bez problémů Kubovi Voráčkovi přenechal kapitánské céčko, přenechal mu první lajnu i místo na přesilovce. Jedna věc je roli někomu vytyčit a druhá věc je složitější, aby ji ten dotyčný akceptoval. U Jardy k tomu došlo a v tom je ta jeho největší síla."

Reklama

Související témata: