Hlavní obsah

Takhle silnou Kanadu jsem na MS neviděl. Jednou ji ale porazit můžeme, říká Růžička

Praha

Pořádně těžký úkol čeká v sobotu odpoledne na české hokejisty. Pokud chtějí na domácím mistrovství světa zabojovat o zlato, musejí v sobotním semifinále zastavit hvězdami nabitou Kanadu, která v Praze zatím naprosto dominuje. Silný výběr Javorového listu střílí na turnaji velké množství gólů, dvakrát dokonce pokořil soupeře dvouciferným výsledkem. Trenér národního týmu Vladimír Růžička však věří, že jeho svěřenci jsou schopni přes zámořský celek postoupit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromíra Jágra (vlevo) brání Kanaďan David Savard.

Článek

O finále si to rozdáte s Kanadou, která je na turnaji stoprocentní. Co na soupeře vymyslet?

Je silná, takhle silnou Kanadu jsem na MS neviděl, ale my se na ni připravíme. My ji pětkrát za sebou neporazíme, ale jednou vyhrát můžeme. Ve finále mistrovství světa 2010 jsme porazili úžasné Rusy a když takhle kluci budou bojovat...Diváci hráče neskutečně podporují, kluci i kvůli tomu lezou po čtyřech, nechtějí fanoušky zklamat. Věřím, že kluci zabojují stejně jako proti Finům a Kanada se nás možná bude malinko bát. Můžeme překvapit.

Jaromír Jágr řekl, že Kanada hratelná je. Souhlasíte s ním?

Myslím si, že hratelná je, i když jsme s ní prohráli, dostali šest gólů. Dokázali jsme vyrovnat z 0:2 na 2:2, vrátit se do utkání. Na začátku zápasu jsme byli lepší, ale nedali jsme góly. Když na ně vlítneme jako na Finy...Jak jsem říkal, jednou ji porazit můžeme.

Co bude důležité proto, abyste proti Kanadě uspěli?

Oni budou určitě ostražití. Ví, co je čeká. Ten led se bude vařit. Potřebujeme kluky zklidnit, abychom nebláznili, protože Kanada je dopředu strašně silná. Ta tady dává gólů, to není normální. Mně to připadá, jako když jsou na Světovém poháru, nebo olympiádě. Oni každému dávají osm gólů. Na šampionáty posílají vždy dobré hráče, ale takhle silné jsem je na mistrovství světa ještě neviděl. Neztratili ani bod. Každému dávají osmičku, nebo desítku. Naši hráči jsou ale odhodlaní, nechají tam úplně všechno. Loni nám to nevyšlo, postoupili jsme do semifinále, ale medaili nepřivezli. Letos bychom ji chtěli. Hrajeme navíc doma.

Podíváte se na videu na minulé zápasy Kanady, které tady na turnaji odehrála?

Většina těch zápasů se nedá moc sledovat, protože v 8. minutě vedli 3:0 nebo 4:0 a pak hráli na půl plynu. Vezmeme si ten náš zápas a utkání se Švédskem, které je spolu s námi nejvíc potrápilo.

Věříte v úspěch? 

Mužstvo je naladěné. Víme, že nás čeká soupeř, který tady doteď neměl konkurenci. Ale pokud bude hrát každý maximálně zodpovědně, podá životní výkon, tak jsme schopni s nimi hrát.

Čeho se musíte proti Kanadě vyvarovat?

Potřebujeme hrát co nejméně v obranném pásmu, protože v útočném jsou vynikající. Minimálně faulovat, protože přesilovky mají výborné. A nesmíme se dopustit chyb jako v prvním zápase, kdy jsme jim na tři góly nahráli.

Jaká je podle vás slabina soupeře na tomto MS?

Myslím si, že v obranném pásmu. Pokud je dostaneme pod tlak, pokud se udržíme v útočné třetině, trochu je tam rozmotáme, tak s tím mohou mít velké problémy. V tom prvním zápase chytal výborně brankář Smith. Věřím, že v sobotu takový den mít nebude, že se nám podaří nějaké góly vstřelit.

Bude důležité, abyste v utkání skórovali jako první?

Ano, ale to se nám povedlo i ve čtvrtfinále proti Finům a pak jsme stejně prohrávali 1:2. Bude hlavně důležité, abychom se udrželi celý zápas v tempu. Chceme hrát aktivně, protože Kanada bude také aktivní. Dělat minimum chyb. Hlavně v rozehrávkách, vázne nám to tam, jsme nerozhodní. Hrát s rozumem, nebláznit, protože Kanada využije každou šanci. Udělají dva tři rychlé protiútoky a dvakrát to tam pověsí. A držet se na puku.

Porazí čeští hokejisté Kanadu a postoupí do finále MS?
Ano
72,3 %
Ne
27,7 %
Celkem hlasovalo 8087 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články