Hlavní obsah

Hokej znovu zaplnil náměstí! Tisíce fanoušků vyrazily podpořit český tým

Podpořit české hokejisty v semifinálovém zápase mistrovství světa proti Kanadě vyrazily dnes tisíce fanoušků po celé republice. Zaplnily veřejná prostranství, restaurace i bary. Davy hokejových nadšenců se vybavily nejen dresy v národních barvách, ale i trumpetami či vlajkami. Fandí se u pražské O2 areny, na Staroměstském náměstí, ve fanouškovské zóně v Ostravě i v barech v Brně či Karlových Varech. Většina hokejových příznivců věřila v české vítězství.

Čeští fanoušci o semifinále s KanadouVideo: Marika Konárková/Jan Pečený, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Procházejícími davy opět ožily vysočanské ulice v okolí pražské O2 areny. Na semifinálový zápas do haly i do vedlejší fanzóny dorazili převážně optimisticky naladění příznivci. Přinesli si šály, klobouky, papírové hokejové přilby a státní vlajky namalované na tvářích. "Ve čtvrtek s Finy jsem tomu nevěřil, ale teď je jasné, že jdeme na zlato!" vykřikoval před jednou z restaurací mladý muž s půllitrem v ruce.

Fanzónou už před začátkem utkání probíhaly 'mexické vlny' a ohlušující jásot při nástupu týmů přivítal 'majitele nejdelší hokejky na světě' Jaromíra Jágra. Mezi přítomnými je i mnoho fanoušků ruského týmu, který se ve večerním utkání se Spojenými státy poprvé představí v Praze.

Na Staroměstském náměstí se sešlo podle odhadů pořadatelů 2000 až 3000 lidí. Několik set jich povzbuzuje hokejisty také ve spodní části Václavského náměstí. Na obou místech čekali na utkání desítky minut před jeho zahájením.

Fanoušci reprezentaci věří

Většina fandů věří, že Češi Kanadu porazí, i když uznávají, že jde o mimořádně těžkého soupeře. "Rozhodne až třetí třetina. Věřím Jágrovi a ostatním klukům, že to zvládnou," řekla fanynka Jana v českém dresu, která přijela sledovat zápas do Prahy z Berouna. Vedle češtiny zněla v davu i ruština a v menší míře angličtina.

Tisícovky fanoušků přišly do ostravské fanzóny českého národního týmu v Dolní oblasti Vítkovic. Ještě těsně před zápasem ladili příznivci poslední detaily a na obličeje si nalepovali české vlajky. Zněl i oblíbený pokřik "Kdo neskáče, není Čech". Už při úvodním vhazování fanoušci dokazovali, že během zápasu vytvoří bouřlivou atmosféru.

Kolem 200 fanoušků sleduje utkání na velkoplošné obrazovce na budově magistrátu v Mostu. S trumpetami a řehtačkami fandí jako o život, i když český tým s Kanaďany prohrává. "Věřím, že se to otočí," řekl jeden z fanoušků.

Mostecké ulice dnes odpoledne hokej téměř vylidnil, provoz je minimální. Podobně to vypadá v Liberci, kde fanoušci zaplnili sportbary a restaurace. Mezi domy ve Slunečné ulici si parta hokejových nadšenců uspořádala vlastní projekci.

Zaplnily se i bary a restaurace

Sportovní bary a restaurace s televizemi se před 15:00 zaplnily fanoušky i v Karlových Varech. Například do Dennis Hopper Baru, kde se scházejí místní hokejoví příznivci, přišla asi třicítka lidí, která obsadila ty židle, odkud bylo vidět na televizi. Po nadějném tlaku českého týmu na počátku zápasu, který fanoušci doprovázeli povzbuzováním, je ale zmrazil první kanadský gól.

Ačkoli je v Karlových Varech velká část hostů z Ruska, ti podle oslovených hotelů nemají ve zvyku scházet se při hokejových utkáních a společně fandit. Například v hotelu Imperial, který má převážnou část klientely z Ruska, ale v kavárně hotelu běží televize s přenosem. Podle personálu ale většina ruských hostů sleduje přenos na pokojích.

Několik desítek lidí dorazilo také do pivovarské restaurace na Starém Brně. Atmosféra je zde spíše komorní. Někteří fanoušci zvedli oči od jídelních lístků až ve druhé minutě zápasu po neúspěšné akci Martina Erata. Hokej prakticky vylidnil jindy plnou zahrádku velkokapacitní restaurace, kde nebylo možné zápas sledovat.

Hokejem žijí i lázně

Na velký zájem o zápas českého výběru s Kanadou reagovaly také jesenické Priessnitzovy léčebné lázně, které narychlo připravily velkoplošnou obrazovku. "Zápas budou moci sledovat klienti lázní i místní lidé na hřišti v areálu lázní. Obrazovku jsme řešili v noci na dnešek," řekla mluvčí lázní Věra Janků.

Mistrovstvím světa žijí i herci různých souborů na divadelním festivalu Setkání 2015 / Stretnutie ve Zlíně. "Některá představení prostě musím oželet, viděl jsem dva zápasy naší reprezentace. Při zápase s Finskem jsem měl v očích slzy. Dnes už to nemůže dopadnout špatně, český fanoušek nemůže být zklamaný," řekl před zápasem s Kanadou herec zlínského divadla Vojtěch Johaník.

Reklama