Hlavní obsah

Naštvaný Koukal: Nechápu, proč ten gól rozhodčí neuznal

Praha

S Kanadou měli čeští hokejisté v sobotním semifinále pražského MS děsně těžkou práci. Když už ve 39. minutě konečně dostali puk do její sítě, ruský sudí Bulanov neuznal Jordánův gól kvůli domnělému postavení Petra Koukala v brankovišti. Údajně provinivší se český útočník ale označil verdikt rozhodčího za nepochopitelný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Reakce českého útočníka Petra Koukala (druhý zleva) po neuznaném gólu v semifinále s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Čeští fanoušci o semifinále s Kanadou

„Rozhodčí sice tvrdil, že hvízdnul ještě předtím, než puk přešel čáru kvůli tomu, že jsem byl v brankovišti, což myslím, že kecá, ale to už je teď jedno. Pořád ale nechápu, proč to neuznal," říkal ještě po utkání zřetelně ukřivděný Koukal.

V pravidlech stojí, že gól může platit, i když je hráč v brankovišti. Nutná je ale podmínka, že v okamžiku, kdy puk přechází čáru, útočící hokejista žádným způsobem neovlivní schopnost brankáře zakročit. Což Koukal podle vše dodržel. „Už jsem myslel, že se jedeme radovat, ale slyšel jsem píšťalku a viděl rozhodčího, že rozpažil," litoval.

„Možná jsem pět centimetrů měl nohu v brankovišti předtím, ale gólmana jsem rozhodně vůbec netakoval. Zabrzdil jsem u brány a otočil se, jak tam Džordy (Jordán) pálil. Střele jsem uskakoval a puk nezasáhl," líčil český centr. Po neuznání branky, která by znamenala snížení na 1:2, Koukal naštvaně práskl hokejkou o plexisklo. „Taky jsem si ji zlomil," smutnil.

„Fakt škoda, ten gól by nám hodně pomohl, třetí třetina by pak byla úplně o něčem jiném. Takhle se Kanaďané stáhli, překopali taktiku a hráli vyloženě dozadu. Bránili výborně, jsou zvyklí to vyhazovat přes prkna, těžko s tím šlo něco dělat," krčil Koukal rameny.

Rozporuplná rozhodnutí o postavení hráče v brankovišti před gólem provázela už loňský šampionát v Minsku. Mezinárodní hokejová federace už tehdy slibovala možnost přezkoumat podobné momenty na videu, dosud to pravidla neumožňují.

Včera šéf IIHF Fasel ještě před zápasem mluvil o tom, že by se videorozhodčímu měla přiznat kompetence posoudit postavení hráče v brankovišti při dosažení gólu. „Nemohu se zbavit dojmu, že nás rozhodčí poškodili, ale vymlouvat se na to nebudeme. Kanada byla lepší," tvrdil asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Kouč Vladimír Růžička prohlásil, že kvůli neuznanému gólu nemá cenu fňukat. „Rozhodčí ukázal, že jsme měli hráče v brankovišti a víc bych to neřešil," zůstal nad věcí Růžička a hlavní problém prohraného semifinále viděl v tom, že Česko nevyužilo některou ze šancí v úvodu a naopak zbytečnou chybou umožnilo Kanadě z brejku získat vedení. „Prohráli jsme proto, že jsme na začátku nedali žádný gól. Příležitostí tam byla spousta a něco proměnit, vypadalo by zápas úplně nijak," potvrzoval i Koukal.

Čeští hokejisté teď ale nesmí pocit křivdy v sobě nosit. „Musíme zvednout hlavu a přepnout na zápas o třetí místo. Nějaké síly ještě ze sebe vydolujeme, spíš půjde o to zvládnout ten zápas mentálně. Všichni tady hrabeme proto, že chceme placku. Samozřejmě je lepší, když vyhrajete semifinále, aby byla jistá. Bohužel nám to nevyšlo, ale teď budeme hrát v neděli o bronzovou náplast, pro nás i pro diváky," tvrdil Koukal.

Reklama